Vijeće sigurnosti UN-a glasa o napadima Husa u Crvenom moru

U nacrtu rezolucije, u koji je AP imao uvid, navodi se da više od 20 napada Husa ometa globalnu trgovinu i ‘narušava navigaciona prava i slobode kao i regionalni mir i sigurnost’.

šefica misije UNMIK-a Caroline Ziadeh izjavila je da trenutna situacija na Kosovu može jedino kompromisom da se prevaziđe (Reuters)
U rezoluciji će se zahtjevati hitno oslobađanje prvog broda koji su Husi napali, Galaxy Leader, japanski kargo brod (Reuters)

Vijeće sigurnosti UN-a je za danas zakazalo glasanje o rezoluciji kojom bi se osudilo i zatražilo hitno zaustavljanje napada jemenskih Husa na trgovačke brodove u Crvenom moru.

U nacrtu rezolucije, u koji je kasno sinoć Associated Press imao uvid, navodi se da više od 20 napada Husa ometa globalnu trgovinu i “narušava navigaciona prava i slobode kao i regionalni mir i sigurnost”.

Husi, koje podržava Iran, u Jemenu učestvuju u građanskom ratu protiv tamošnje međunarodno priznate vlade od 2014. godine.

Oni su objavili da su pokrenuli napade u cilju okončanja “razorne izraelske ofanzive na Pojas Gaze”.

U rezoluciji će se zahtijevati hitno oslobađanje prvog broda koji su Husi napali, Galaxy Leader, japanski kargo brod, koji je povezan s izraelskom kompanijom, a otet je 19. novembra zajedno sa posadom.

U najnovijem incidentu Husi su kasno sinoć ispalili dronove i rakete na brodove u Crvenom moru, a SAD je saopštio da nije bilo štete.

U dokumentu se ne pominje Iran

Crveno more povezuje Bliski istok i Aziju s Evropom preko Sueckog kanala i moreuza Bab el-Mandeb. Gotovo 10 posto ukupne trgovine naftom i, kako se procjenjuje, roba u vrijednosti od hiljadu milijardi dolara prolazi kroz moreuz godišnje.

Napadi Husa su, međutim, primorali mnoge brodske kompanije da obilaze taj put i koriste mnogo dužu i skuplju rutu oko Rta dobre nade u Africi.

U nacrtu rezolucije se također poziva na izbjegavanje dalje eskalacije u Crvenom moru i široj regiji i “ohrabruju pojačani diplomatski napori svih strana u tom cilju, uključujući podršku dijalogu i jemenskom mirovnom procesu pod pokroviteljstvom UN-a”.

U dokumentu se ne pominje Iran, glavni snabdjevač Husa oružjem, ali se osuđuje sva trgovina oružjem sa pobunjenicima, kojom se krše sankcije Vijeća sigurnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada