Rabini u Vijeću sigurnosti tražili zaustavljanje rata u Gazi

Proteste su organizirale američke jevrejske grupe, pozivajući administraciju američkog predsjednika Bidena da ne opstruira poteze koji imaju za cilj zaustavljanje krvoprolića.

Rabini od američke administracije traže da prestane ulagati veto u Vijeću sigurnosti UN-a (Anadolija)

Deseci rabina organizirali su mirni protest u sali Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, tražeći hitan i trajni prekid izraelskog rata u Pojasu Gaze, pozivajući administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da korištenjem veta u Vijeću sigurnosti ne opstruira poteze koji imaju za cilj zaustavljanje krvoprolića.

Proteste su organizirale američke jevrejske grupe, uključujući “Jevrejski glas za mir”, “Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu” i “Rabini za prekid vatre”.

Trideset i šest rabina učestvovalo je u mirnom protestu, koji je održan u utorak, u sali Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, noseći transparente protiv rata u Gazi i uzvikujući slogane kojima se traži hitan i trajni prekid vatre.

U živom prijenosu organizacije “Rabini za primirje” – na YouTube platformi – prikazano je desetine rabina kako skandiraju u dvorani Vijeća sigurnosti u znak podrške prekidu vatre, noseći transparente na kojima je pisalo: “Biden… ne ulaži veto protiv mira” i “Biden… svijet traži: Prestanite pucati.”

Jedna od učesnica protesta, u svome govoru je kazala: “Ovdje smo da podržimo Ujedinjene narode kako bi se založili za trajni prekid vatre u Gazi i da zahtijevamo od Sjedinjenih Američkih Država da ne stoje na putu Ujedinjenih naroda u njihovom poduzimanju hitnih mjera za zaštitu života nevinih ljudi. Ovdje smo jer su Ujedinjeni narodi pravo mjesto za poduzimanje stvarnih poteza kako bi se zaustavio rat i procesuirao Izrael za zločine koje je počinio tokom rata.”

Rasprava o američkoj upotrebi veta

Ovaj protest u sali Vijeća dešavao se u vrijeme održavanja plenarne sjednice koju je održala Generalna skupština Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravljalo o pitanju upotrebe veta od strane SAD-a u Vijeću sigurnosti 22. decembra 2023. na amandman koji je predložila Rusija na nacrt rezolucije koji su podnijeli UAE, a u vezi sa situacijom u Gazi i Izraelu.

Ruski amandman poziva na dodavanje zahtjeva za prekid vatre u nacrt rezolucije koji je usvojen pod brojem 2720 uz odobrenje 13 od 15 članica Vijeća i suzdržanost Sjedinjenih Američkih Država i Rusije od glasanja.

Rezolucijom se poziva na poduzimanje hitnih koraka kako bi se omogućila trenutna, proširena, sigurna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći, te stvaranje neophodnih uslova za održivi prekid neprijateljstava, navodi se na web stranici Ujedinjenih naroda.

Ujedinjeni narodi pozvali su na humanitarni prekid vatre u Gazi, nakon stradanja ogromnog broja ljudi kao rezultat izraelske agresije na Pojas, ali je Washington iskoristio pravo veta da opstruira rezolucije Vijeća sigurnosti usmjerene na zaustavljanje rata, tvrdeći da bi to omogućilo Islamskom pokretu otpora Hamas, koji vlada Gazom, da reorganizuje svoje redove.

Više od tri četvrtine – 193 člana Generalne skupštine Ujedinjenih nacija – prošlog decembra je podržalo aktivnosti kojim se zahtijeva hitan prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada