Proizvodi pod sankcijama i dalje stižu u Rusiju

Izvoz Evropske unije u Rusiju pao je od početka rata u Ukrajini za dvije trećine, ali proizvodi pod sankcijama pronalaze put na rusko tržište preko drugih zemalja.

Obim izvoza EU-a u Rusiju još je velik, između ostalog i zato što je samo 32 posto proizvoda obuhvaćeno sankcijama (Reuters)

Izvoz Evropske unije u Rusiju pao je od početka rata u Ukrajini za dvije trećine, ali proizvodi pod sankcijama pronalaze put na rusko tržište preko drugih zemalja, pokazala je analiza njemačkog ekonomskog instituta ifo.

Obim izvoza EU-a u Rusiju još je velik, između ostalog i zato što je samo 32 posto proizvoda obuhvaćeno sankcijama, objašnjava zamjenica direktora ifo-vog centra za međunarodnu ekonomiju Feodora Teti, prenosi Hina.

“Kada je u pitanju luksuzna roba, sankcioniran je izvoz šampanjca u Rusiju, ali ne i prosecca”, navodi Teto.

Tome valja dodati i mogućnost izvoza preko trećih zemalja, napominje ifo, pozivajući se na analizu baze podataka.

Sankcionisana roba

Kina je zauzela prvo mjesto na ljestvici dobavljača proizvoda pod sankcijama, s udjelom u uvozu od 61 posto. U 2021. iznosio je samo 35 posto. Udio Turske porastao je pak na 13 posto, sa samo tri posto u 2021, utvrdio je njemački institut.

Rusija trenutno nabavlja sankcionisane proizvode i iz Armenije, iako skromnih jedan posto. U istom je periodu izvoz EU-a u Armeniju udvostručen, primjećuju u ifo-u.

“Povećanje kineskog izvoza u Rusiju može se bar dijelom objasniti većom domaćom proizvodnjom”, rekla je Teti, dok neočekivan i oštar skok turskog i armenskog izvoza u Rusiju navodi na zaključak o zaobilaženju sankcija, dodaje.

Izvor: Agencije