Poljska policija upala u predsjedničku palaču i uhapsila dvojicu bivših šefova

Optužbe protiv Mariusza Kaminskog i Macieja Wasika novi su elementi u sporu koji će vjerovatno biti jedan od mnogih tokom kohabitacije vlade i predsjednika iz različitih političkih tabora.

Stotine demonstranata okupile su se ispred predsjedničke palače na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Wasik članovi (EPA)

Poljska policija uhapsila je u predsjedničkoj palači dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamjenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade, prenosi Hina.

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsjednika Andrzeja Dudu da ometa pravdu nakon što su dvojica zastupnika koji su trebali biti u zatvoru viđena u palači.

Optužbe protiv Mariusza Kaminskog i Macieja Wasika novi su elementi u sporu koji će vjerovatno biti jedan od mnogih tokom kohabitacije vlade i predsjednika iz različitih političkih tabora.

“Željeli bismo vas obavijestiti da su u skladu sa sudskim nalogom, osobe na koje se on odnosi pritvorene”, objavila je policija na X-u, bivšem Twitteru.

Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kierwinski komentirao je da su “pred zakonom svi jednaki”.

Stotine demonstranata okupile su se ispred predsjedničke palače na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Wasik članovi.

Okupljeni su  uzvikivali “Oslobodite političke zatvorenike” i “Sramota!”.

Međusobne optužbe

Glasnogovornik PiS-a Rafał Bochenek ocijenio je u objavi na X-u da je policijski potez “ilegalna otmica i kršenje svih demokratskih pravila.”

Duda je pomilovao Mariusza Kaminskog 2015, nekoliko sedmica nakon što je PiS došao na vlast, nakon što je Kaminski osuđen za zloupotrebu ovlasti u prethodnoj ulozi, što mu je omogućilo da postane ministar unutrašnjih poslova.

Advokati su postavili pitanje može li ga Duda pomilovati prije nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da se slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamjenik Maciej Wasik osuđeni na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe ovlasti.

Ured predsjednika objavio je sliku Kaminskog i Wasika s Dudom na službenom događaju u palači.

Prema Szymonu Holowniji, predsjedniku donjeg doma parlamenta ili Sejma, presuda iz decembra znači da su Kaminski i Wasik izgubili zastupničke mandate. Međutim, obojica su to demantirali i planirala su doći na iduću sjednicu.

Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća, postao je premijer nakon izbora u oktobru prošle godine na kojima je PiS nakon osam godina izgubio vlast. Vladavina te stranke bila je obilježena sukobima s Briselom i optužbama za podrivanje demokratskih standarda.

Izvor: Agencije