Okončani dvodnevni razgovori SAD i Kine o vojnoj saradnji

Odnosi Washingtona i Pekinga ostaju zategnuti zbog tajvanskog pitanja i Kina ukazuje kako se SAD treba pridržavati politike ‘jedne Kine’.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Kine Xi Jinping krajem prošle godine dogovorili su se da obnove vojne veze, (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Kina su u utorak navečer u Washingtonu završili dvodnevne razgovore o obnavljanju vojnih veza, saopćio je Pentagon, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Sedamnaestoj rundi razgovora prisustvovali su Michael Chase, pomoćnik ministra odbrane za Kinu, Tajvan i Mongoliju i kineski general-major Song Yanchao, zamjenik direktora Kancelarije centralne vojne komisije za međunarodnu vojnu saradnju Kine, navedeno je u saopćenju.

“Dvije strane su razgovarale o odbrambenim odnosima SAD i Kine i Chase je istakao važnost održavanja otvorenih linija vojne komunikacija u cilju sprečavanja konkurencije od prelaska u sukob”, dodato je iz Pentagona.

Dogovor dva predsjednika

Najviši vojni oficir SAD-a, general Charles Q. Brown, šef Združenog štaba američkih oružanih snaga, održao je virtuelni sastanak prošlog mjeseca sa svojim kineskim kolegom, generalom Liu Zhenlijem, podsjeća Reuters.

Kina je voljna razvijati zdrav i stabilan vojni odnos sa SAD-om “na osnovu jednakosti i poštovanja”, saopćilo je tom prilikom kinesko Ministarstvo odbrane. Od SAD-a je tada zatraženo da smanje raspoređivanje vojske i “provokativne akcije” u Južnom kineskom moru, kao i da ne daju podršku takvim akcijama “određenih zemalja”.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Kine Xi Jinping krajem prošle godine dogovorili su se da obnove vojne veze, koje je Peking prekinuo u augustu 2022. godine nakon posjete tadašnje predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu.

Odnosi Washingtona i Pekinga ostaju zategnuti zbog tajvanskog pitanja i Kina ukazuje kako se SAD treba pridržavati politike “jedne Kine”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada