Njemačka odobrila isporuku raketa zrak-zrak Saudijskoj Arabiji

Njemačka je ukinula zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji uvedenu nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Avioni saudijske Arabije Eurofighter ispaljivali su rakete IRIS-T, koje proizvodi njemački proizvođač oružja Diehl (Reuters)

Njemačka je odobrila isporuku 150 raketa zrak-zrak IRIS-T Saudijskoj Arabiji, izjavio je u srijedu glasnogovornik njemačke vlade.

Tom odlukom Njemačka je ukinula zabranu izvoza oružja uvedenu nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dogovor je odobrilo njemačko savezno vijeće sigurnosti u decembru, rekao je sigurnosni izvor upoznat sa ovim pitanjem, ponavljajući izvještaj magazina Spiegel.

Avioni saudijske Arabije Eurofighter ispaljivali su rakete IRIS-T, koje proizvodi njemački proizvođač oružja Diehl.

Dopuna zaliha

Nova serija koja tek treba da bude isporučena namijenjena je dopuni saudijskih zaliha, koje su iscrpljene tokom proteklih godina, rekao je izvor, dodajući da su rakete u posljednje vreme korištene i za gađanje bespilotnih letjelica koje su ispaljivali pripadnici jemenskog pokreta Husi.

U velikoj promjeni politike i njemački kancelar Olaf Sholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekli su ove sedmice da vlada u Berlinu više neće stajati na putu britanskim planovima da prodaju dodatne Eurofightere Rijadu, navela je agencija.

Eurofighter je zajednički projekat Britanije, Njemačke, Italije i Španije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada