Britanska pošta pod istragom jer je lažno optužila zaposlene za krađu

Kako su radnici britanske pošte završili u zatvoru zbog prevare?

Pošta je godinama tvrdila da su podaci iz Horizona pouzdani i optuživala je upravnike filijala za prevaru (Reuters)

Gnjev javnosti zbog skandala koji je uništio živote stotina britanskih poštanskih radnika ponovo se razbuktao nakon što je početkom nove godine u Ujedinjenom Kraljevstvu emitovana televizijska drama zasnovana na toj aferi.

Neispravan kompjuterski softver doveo je do zatvaranja oko 230 radnika pošte zbog lažnih optužbi za krađu i prevaru.

Hiljade drugih optuženo je za slična nedjela.

Bates protiv pošte

Mr Bates vs the Post Office: The Real Story – opisuje pravnu bitku pomoćnika Pošte Alana Batesa protiv Pošte, a koja je njega i oko 3.500 drugih, lažno optužila za prevaru britanske poštanske službe.

Nakon emitiranja četverodijelne mini serije, broj potpisa na dugotrajnoj peticiji kojom se poziva na oduzimanje službene časti bivšoj izvršnoj direktorici pošte Pauli Vennells porastao je na više od milion. Imalo je željeni efekat. Danas je Vennells pokleknula pred pritiskom i obećala da će “vratiti svoj orden komandanta reda britanskog carstva (CBE) sa trenutnim efektom”.

Britanski premijer Rishi Sunak se također oglasio, obećavajući da će više od 700 poštanskih radnika koji su procesuirani za krivična djela koja nikada nisu počinili ‘dobiti obeštećenje koje zaslužuju’.

Šta se desilo?

Između 1999. i 2015. godine, 736 menadžera filijala Pošte je procesuirano i osuđeno za finansijske malverzacije na osnovu informacija koje je generisao kompjuterski softver organizacije. Horizon, kompjuterski softver koji i danas koristi Pošta, pogrešno je naznačio zvanične titule koje se daju upravnicima pošte (“pod-poštari” i “pod-poslanice”) te je s tim uključen u kampanju krađe i lažnog računovodstva, što je mnoge dovelo do služenja zatvorske kazne.

Greška je izašla na vidjelo 2019. godine kada je Visoki sud presudio da je za to kriv softver Horizon, a vlada je naredila istragu o aferi 2020. Do sada su samo 93 osobe oslobođene optužbi nakon što je otkriveno da je Horizon bio prožet greškama. Godine 2021, Apelacioni sud Ujedinjenog Kraljevstva ukinuo je 39 od tih optužnica u jednoj presudi.

Ostali slučajevi se još procjenjuju, ali nedavna televizijska drama pokrenula je pozive da se proces ubrza.

Koje greške je napravio kompjuterski softver?

Pošta je 1999. godine započela uvođenje kompjuterskog softvera Horizon, koji je napravila japanska kompanija Fujitsu. Uveden je za upravljanje finansijskim transakcijama u filijalama Pošte Velike Britanije.

Nakon izvjesnog vremena, zaposlenici su počeli prijavljivati ​​da Horizon lažno ukazuje na manjak gotovine i da sistem nije pogodan za korištenje. Međutim, njihove pritužbe rukovodstvu Pošte da je došlo do grešaka u sistemu ostale su bez pažnje, a ove finansijske nepravilnosti i dalje su se pojavljivale na računima filijala širom zemlje.

Suočeni sa ovim odstupanjima i nedostatkom podrške menadžmenta, neki “pod-poštari” i “pod-poslanice” pokušali su svojim novcem popuniti “finansijske rupe”, ali šefovi Pošte, uvjereni da su prevareni i odbijajući da priznaju nedostatke Horizona, počeli su pokretati privatne tužbe protiv zaposlenika 2000. godine.

Neki radnici su odslužili zatvorske kazne nakon što su proglašeni krivim za krađu. Mnogi su se suočili s finansijskom propašću nakon što su dobili instrukcije da vrate novac za koji su optuženi, a raspad odnosa i nekoliko samoubistava su povezani s onim što je britanski advokat Jason Beer opisao kao “najgoru nepravdu u posljednje vrijeme britanske pravne historije”.

Kakav je uticaj to imalo na optužene poštare?

Beer, koji je savjetnik u nastavku javne istrage skandala, za koje su saslušanja službeno počela u februaru 2022. godine, rekao je da je “ugled uništen i to ne samo zato što su krivična djela za koje su osuđeni muškarci i žene bili nepravdeni”.

“Ljudi koji su bili važni, poštovani i sastavni dio lokalnih zajednica kojima su služili, u nekim slučajevima su se izbjegavali. Jedan broj muškaraca i žena je nažalost umrlo prije nego što je država javno priznala da su pogrešno osuđeni”, dodao je.

Parmod Kalia je bio jedan od pogrešno zatvorenih. Lažno optužen da je uzeo više od 20.000 funti (25.500 dolara po trenutnoj stopi), Kalia je 2001. godine osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu. Upravnik pošte jugoistočnog Londona čak je bio natjeran da posudi novac od svoje majke kako bi popunio navodni manjak gotovine. Ali, uvjerena u podatke Horizon, Pošta je pokrenula krivičnu istragu protiv njega. Optužnica je poništena tek 2021. godine.

Seema Misra je bila druga žrtva ovog slučaja. Engleska poštanska radnica bila je u osmoj sedmici trudnoće kada je 2010. godine osuđena na 15-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog prevare nakon što je okrivljena za neusklađenost gotovine od 74.000 funti (94.000 dolara po trenutnom kursu).

“Bila sam upozorena da postoji šansa da budem u zatvoru”, ispričala je za britanski list.

“Ali, iskreno, nisam mogla ni na trenutak pomisliti kako bih mogla biti tako kažnjena za nešto što nisam uradila. U tom trenutku sam vjerovala u pravosudni sistem. Kada je sudija rekao da sam osuđena na 15 mjeseci zatvora, onesvijestila sam se. Da nisam bila trudna, oduzela bih sebi život. Bila sam na dnu.”

Kao i u slučaju Kalia, njena optužnica nije poništena sve do 2021. godine.

Šta će se dalje dešavati?

Usred stalnih političkih optužbi da su isplate kompenzacija u Pošti pogođenim radnicima sporo stizale, TV dramatizacija skandala izazvala je novi bijes javnosti zbog činjenice da većina lažno optuženih tek treba da dočeka pravdu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sada pod velikim pritiskom javnosti da ubrza tekući pravni proces revizije osuđujućih presuda.

Vlada razmatra niz opcija, uključujući uvođenje zakona za poništavanje svih optužnica poštanskih radnika uključenih u skandal.

Sljedeća faza javne istrage bit će ročište za objelodanjivanje u Londonu sljedeće sedmice, a puni vremenski okvir za istragu se očekuje do sredine ove godine.

Premijer Rishi Sunak, koji je u nedjelju intervjuisan o ovoj aferi, nazvao je ovaj slučaj “užasnom greškom pravosuđa”.

Na pitanje BBC-jeve novinarke Laure Kuenssberg da li bi Pošta, koja je u vlasništvu britanske vlade, trebala biti oslobođena uloge u žalbenom procesu, odgovara: “Očigledno, postoji pravna složenost u svim tim stvarima, ali (mi) tražimo upravo u onim oblastima koje ste opisali. Ispravno je da pronađemo sve načine na koje možemo da pokušamo da ovo ispravimo za ljude koji su u to vrijeme bili tako pogrešno tretirani.”

Izvor: Al Jazeera