Blinken se sastao sa Abbasom, u fokusu razgovor o palestinskoj državnosti

Američki državni sekretar Antony Blinken boravio je na okupiranoj Zapadnoj obali tokom svoje četvrte posjete regiji od početka rata u Gazi 7. oktobra.

Američki državni sekretar Antony Blinken, sastao se s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom [Evelyn Hockstein/AP]

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su dvojica čelnika razgovarala o poslijeratnim planovima za Gazu, uključujući korake prema uspostavi palestinske države.

Današnji susret dolazi u sklopu četvrte posjete američkog glavnog diplomate regiji od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra 2023. godine.

Po završetku sastanka, Blinken je iznenada otputovao u Bahrein, dok se Abbas sastao s čelnicima susjednih zemalja u Jordanu.

Blinkenov dolazak u Ramallah dočekala je grupa demonstranata koji su držali natpise na kojima je pisalo “Stop genocidu”, “Oslobodite Palestinu” i “Blinken – napolje”. Neki su se potukli s Palestinskim snagama sigurnosti u opremi za razbijanje nereda.

Blinken je razgovarao o naporima da se “minimizira civilna šteta” u Gazi i poveća isporuka pomoći unutar opkoljene enklave, prema saopštenju State Departmenta, tačkama koje je iznio dan ranije tokom posjete Izraelu. Također je izrazio podršku palestinskoj državi i potaknuo “administrativne reforme” Palestinske uprave (PA), dodao je State Department.

PA navodi da je Abbas rekao Blinkenu da Palestinci ne bi trebali biti raseljeni iz Gaze ili sa Zapadne obale.

Hamas je u međuvremenu kritikvao Blinkenovu posjeti regiju.

“Cilj posjete bio je podržati sigurnost okupacije. Nema razlika između Izraela i Amerikanaca”, rekao je dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri novinskoj agenciji Reuters.

U saopštenju, Hamas je također naglasio da su “pokušaji američkog dužnosnika da opravda genocid koji je počinila izraelska okupacijska vojska nad palestinskim civilima, … pokušaji da se operu ruke od krvi djece, žena i staraca Gaze.”

Više od 23.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi od početka rata 7. oktobra prošle godine, potaknut Hamasovim napadom na izraelske teritorije.

Poslijeratna Gaza

Od početka rata, Sjedinjene Američke Države su više puta izjavile da bi PA trebala upravljati Gazom nakon što Izrael postigne svoj cilj eliminacije Hamasa.

PA, koja ima ograničenu samoupravu na okupiranoj Zapadnoj obali, izgubila je kontrolu nad Pojasom Gaze, nakon što je vlast 2007. godine preuzeo Hamas.

Blinken je također rekao da je Abbas pristao “krenuti naprijed i uključiti se u neke od ovih napora” i da je spreman “reformirati” Palestinsku upravu tako da može preuzeti kontrolu nad ujedinjenom Gazom i okupiranom Zapadnom obalom.

Američki sekretar je odbio komentarisati kako su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov kabinet odgovorili na njegov apel za palestinsku državu. Rekao je da će Izrael morati donijeti “teške odluke, teške izbore” kako bi iskoristio priliku koju nudi regionalna integracija.

“Nasilje ekstremističkih izraelskih doseljenika koje se provodi nekažnjeno, proširenje izraelskih naselja, rušenja [palestinskih domova], deložacije… sve to otežava, a ne olakšava Izraelu postizanje trajnog mira i sigurnosti”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Od 7. oktobra, nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali poraslo je do nivoa kakav nije viđen u gotovo dva desetljeća. Od tada je najmanje 314 Palestinaca, uključujući 81 maloljetnika, ubijeno, prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Tokom dana, Abbas je bio u Jordanu kako bi se sastao s kraljem Abdullahom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, koji su na kraju arapskog summita u Aqabi naglasili da treba povećati pritisak kako bi se zaustavila izraelska “agresija” na Gazu i zaštitili tamošnji civili.

Oba lidera su odbacila bilo kakve izraelske planove da odvoje sudbinu Gaze pod kontrolom Hamasa od Zapadne obale koju su okupirali Izraelci, saopštili su iz palače, dodajući da su dva entiteta temelj buduće palestinske države.

Arapski čelnici odbacili su “bilo kakav pokušaj ponovne izraelske okupacije dijelova Gaze”.

Blinkenova posjet Izraelu i palestinskim teritorijima dolazi nakon što je obišao saveznike Washingtona na Bliskom istoku, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate za koje je rekao da žele bliže odnose s Izraelom, ali samo ako to uključuje “praktičan put” do Palestinske države.

Izvor: Al Jazeera i agencije