Bjelorusija poslala djecu iz okupirane Ukrajine na obuku sa vojskom

Ukrajinska djeca se indoktriniraju da postanu proruska, tvrdi bivši ministar kulture Pavel Latuška.

U televizijskom izvještaju se kaže da vojska djecu uči kako da se ponašaju u eksteremnim situacijama (EPA / Ilustracija)

Bjeloruska državna televizija izvijestila je da su vlasti te zemlje poslale nedavno pristiglu grupu djece iz okupiranih dijelova Ukrajine na zajedničku obuku sa bjeloruskom vojskom.

Zvanična Ukrajina, kao i bjeloruska opozicija tvrde da je Bjelorusija, koja je saveznica Moskve, upletena u nezakonit transfer velikog broja ukrajinske djece u Bjelorusiju. Kritičari tamošnjeg režima nazvali su to indoktrinacijom, s krajnjim ciljem da djeca budu proruski orijentisana.

U izvještaju se navodi brojka od 35 djece iz ukrajinskog grada Antratsita koji je pod ruskom kontrolom i koja su poslata u grad Moglijev na istoku Bjelorusije.

Na rukavima ruske zastave

Državna televizija Bjelorusije saopštila je da su djeca smještena u lokalnom sanatorijumu i da o njima brinu zaposleni iz Ministarstva za vanredne situacije.

U televizijskom izvještaju se kaže da vojska djecu “uči kako da ponašaju u eksteremnim situacijama”.

Prilog pokazuje ukrajinsku djecu kako na rukavima imaju prišivene ruske zastave, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Više od 2.400 ukrajinske djece uzrasta od šest do 17 godina dovedeno je u Bjelorusiju iz četiri ukrajinske regije koje su djelimično okupirale ruske trupe, tvrdi se u nedavnom istraživanju Univerziteta Yale iz SAD-a.

Ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da istražuju deportaciju djece kao mogući čin genocida, a državni tužilac Ukrajine je kazao da je Bjelorusija također pod istragom zbog navodnog nasilnog podvođenja više od 19 hiljada djece iz okupiranih dijelova Ukrajine.

‘Djeca odvođena u Bjelorusiju, pa u Rusiju’

Bivši bjeloruski ministar kulture Pavel Latuška, koji je prešao na stranu opozicije i koji je Međunarodnom sudu pravde predao dokaze o umiješanosti Lukašenkove vlade u deportaciji djece je rekao da “bjeloruske vlasti ne kriju činjenicu da se djeca indoktriniraju”.

Po njegovim tvrdnjama koje je iznio AP-u, ukrajinska djeca se “indoktriniraju da postanu proruska”.

Prema riječima Latuške, postoje primjeri da su ukrajinska djeca odvođena u Bjelorusiju, a zatim u Rusiju gdje su davana na usvajanje.

U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove ombudsmanke za prava djece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratne zločine zbog ilegalne deportacije i transfera djece iz Ukrajine u Rusiju.

Zvanična Moskva odbacuje sve optužbe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada