Bidenov sin se iznenada pojavio na Capitol Hillu tokom rasprave o njegovom slučaju

Republikanci optužuju da je predsjednik Joe Biden bio umiješan ili se finansijski okoristio stranim poslovima svog sina Huntera Bidena.

Hunter Biden je održao konferenciju za novinare ispred Capitola i rekao da će svjedočiti samo u javnom okruženju (Reuters)

Republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa započet će postupak za krivično gonjenje Huntera Bidena za nepoštivanje suda jer se nije odazvao sudskom pozivu za davanje privatnog iskaza iza zatvorenih vrata tokom prošlog mjeseca, a predsjednikov sin se danas neočekivano pojavio na Capitol Hillu, piše CNN.

Hunter Biden primijećen je u hodnicima Kongresa sa svojim advokatima u vrijeme dok je Odbora za nadzor raspravljao o njegovom slučaju.

Optužbe koje su u srži istrage i koju vode republikanci proizlaze iz nedokazanih tvrdnji da je predsjednik bio umiješan ili se finansijski okoristio stranim poslovima svog sina, zbog čega je predsjednikov sin ključni svjedok za provođenje istrage.

Dugotrajan proces

Umjesto da svjedoči pred sudom, Hunter Biden je održao konferenciju za novinare ispred Capitola i rekao da će svjedočiti samo u javnom okruženju.

Republikanci u Domu tvrdili su da su voljni održati javno saslušanje s predsjednikovim sinom, ali tek nakon što on pristane na privatni razgovor. Nakon što se mlađi Biden nije pojavio, predsjedavajući Predstavničkog doma James Comer i Jim Jordan izdali su zajedničku izjavu u kojoj su najavili da će pokrenuti postupak za nepoštivanje suda.

Glasnogovornik Bijele kuće za nadzor i istrage Ian Sams odbacio je optužbe kao “neutemeljene napade” na članove predsjednikove porodice i pozivao republikanske zastupnike da se fokusiraju na druge odgovornosti Kongresa.

“Umjesto što se igraju politike, trebali bi raditi svoj posao, finansirati vladu i sigurnost granica, te se usredotočiti na rješenja koja će koristiti američkom narodu”, rekao je Sams.

Jordan je za CNN rekao da očekuje da će zahtjev za pokretanje postupaka protiv predsjednikovog sina zbog nepoštivanja suda proći, ali ne zna kada će doći na red ili koliko će brzo zahtjev proći kroz Ministarstvo pravosuđa ako dođe do razmatranja te tačke.

Budući da se Kongres ove sedmice vratio sa zimske pauze, republikanci u Zastupničkom domu pojačavaju istrage na Capitol Hillu.

Izvor: Agencije