Al-Duwairi o novoj zasjedi Al-Qassama: Bila je bez presedana i za nju je trebalo mnogo vremena

Al-Duwairi je u analizi za Al Jazeeru objasnio da uspješna zasjeda zavisi od cilja, dostupnosti informacija te razvijanja preciznog plana.

Zasjedu koju su izvele Brigade al-Qassam protiv okupatorskih snaga koje su prodrle do kvarta Zaitoun u gradu Gazi, vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi, opisao je uspješnom i bez presedana (Al Jazeera)

Zasjedu koju su izvele Brigade al-Qassam protiv okupatorskih snaga koje su prodrle do kvarta Zaitoun u gradu Gazi, vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi opisao je uspješnom i bez presedana i rekao da je dugo trajala.

Al-Duwairi je u analizi za Al Jazeeru objasnio da uspješna zasjeda zavisi od cilja, dostupnosti informacija te razvijanja preciznog plana. Napomenuo je da Al-Qassam ima posla s izraelskim snagama koje imaju podršku i mogu se snabdjeti u bilo kojem trenutku, dok Al-Qassamovi borci djeluju u malom vremenskom okviru u kojem nema mogućnosti za pravljenje greške.

On je istakao da video koji je Al-Qassam emitirao nije duži od tri minute, ali je za tu operaciju trebalo mnogo vremena, jer su u području južno od kvarta Zaitoun okupatorske snage bile prisutne od prve sedmice izraelske kopnene operacije.

Al-Duwairi je objasnio da su Al-Qassamovu zasjedu sačinjavale tri grupe. Prva je gađala izraelski proturaketni sistem i pucala iz mitraljeza, a druga grupa je vatrom štitila prvu grupu. Treća je sprečavala da do njih stigne bilo kakvo pojačanje, čekala je na jednom mjestu i gađala vojno vozilo, prije nego što je izvršeno detoniranje eksplozivne naprave u tunelu.

Al-Duwairi je pohvalio snimak boraca Islamskog džihada kako gađaju izraelske specijalne snage u jednoj od kuća u Khan Yunisu, rekavši da su prethodno imali dva velika sukoba s okupacionim snagama da se njihovo oružje donekle razlikovalo od oružja Al-Qassama.

Situacija na terenu

O najnovijim dešavanjia na sjeveru Pojasa Gaze Al-Duwairi je rekao da je okupacija prešla u fazu fokusiranog ciljanja. Spomenuo je medijske izvještaje o povlačenju 60-90 posto snaga koje su bile u tom području, i to nakon što su se povukle dvije velike brigade, a ostale Padobranska brigada, Brigada Nahal, Brigada Yahalom (specijalizovana za tunele) i još dvije male grupe elitnih trupa. Naglasio je da okupacija nije uspjela uništiti mrežu tunela na sjeveru Pojasa, osloboditi zarobljenike niti vratiti većinu snaga raspoređenih od početka kopnenog rata.

U centralnom dijelu Pojasa Gaze okupacija je – prema Al-Duwairiju – izvršila reorganizaciju tako što je, nakon prvobitno dodijeljenog zadatka „36-oklopnoj“ diviziji, sada dodijelila zadatak diviziji „99“, pojačanoj sa četiri brigade zadužene za svaki od kampova: Bureij, Maghazi, Nuseirat i Al-Zawayda.

Objasnio je da je okupacija izvela manevar od općine Al-Zahra prema kampu Al-Zawayda, pokušavajući da odvoji kampove Al-Zawaydu i Maghazi od grada Deir al-Balaha, koji još nije ušao u sukob.

Kada je riječ o jugu, vojni stručnjak kaže da se operacija Khan Yunis nastavlja u najintenzivnijem obliku. Okupacija nastoji prići gradu i izvesti operacije s njegove južne strane, zbog žestokog otpora u gradovima Al-Qarara sjeverno i Khuza'a istočno od Khan Younisa.

Al-Duwairi je procijenio izraelske snage u Khan Yunisu na osam borbenih brigada, pojačanih sa još dvije.

Rekao je da su bitke u Khan Yunisu teže za okupaciju od onih na sjeveru zbog prirode područja, pozicioniranja elitnih snaga iz drugih brigada otpora mimo Al-Qassama i postojanja jedne operativne sobe, što omogućava da otpor upravlja sukobom iz jednog centra, za razliku od situacije koja je bila na sjeveru.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada