Vrhovni sud Izraela poništio jedan od ključnih zakona reforme pravosuđa

Zakon usvojen u julu bio je dio šire reforme pravosuđa koju su predložili Netanyahu i njegova koalicija vjerskih i nacionalističkih partnera

Zakonom je bio uklonjen jedan, ali ne i svi alati koje Vrhovni sud ima za poništavanje odluka vlade i ministara (Reuters)

Izraelski Vrhovni sud u ponedjeljak je srušio sporni zakon koji je donijela desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua, a koji je bio ukinuo dio ovlasti visokog suda i izazvao proteste širom zemlje.

Zakon usvojen u julu bio je dio šire reforme pravosuđa koju su predložili Netanyahu i njegova koalicija vjerskih i nacionalističkih partnera, što je izazvalo duboku podjelu u Izraelu i zabrinutost zbog demokratskih načela zemlje među zapadnim saveznicima.

Zakonom je bio uklonjen jedan, ali ne i svi alati koje Vrhovni sud ima za poništavanje odluka vlade i ministara.

U odluci Vrhovnog suda stoji da je sporni zakon lišio sud mogućnosti da preduzme mjere protiv “neprikladnih” odluka vlade, premijera ili pojedinih ministara.

Osam od 15 sudija glasalo je za poništenje zakona, stoji u saopćenju suda, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Opozicija pohvalila odluku

Netanyahuova stranka Likud kritizirala je trenutak ove odluke, rekavši kako je “vrijedno žaljenja da je Vrhovni sud odlučio objaviti svoju presudu… dok se vojnici desnice i ljevice bore i riskiraju svoje živote u ratu”.

“Odluka suda je u suprotnosti sa željom naroda za jedinstvom, posebno u vrijeme rata”, dodala je stranka.

Opozicioni zastupnici pohvalili su odluku.

Vrhovni sud je u sažetku svoje odluke rekao da je većina sudija odlučila poništiti zakon jer bi ozbiljno naštetio izraelskoj demokratiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada