Putin: Rusija će intenzivirati udare na ciljeve u Ukrajini

Intenzivirat ćemo udare, nijedan zločin protiv civila neće ostati nekažnjen, rekao je Putin, misleći na ukrajinski napad na Belgorod.

Ruski predsjednik ocijenio je da ruske snage sada imaju stratešku inicijativu na frontu u Ukrajini (Reuters)

Rusija će “intenzivirati” udare na vojne ciljeve u Ukrajini kao odgovor na artiljerijske napade bez presedana koje je ukrajinska vojska sprovela na ruski grad Belgorod ovog vikenda, objavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Intenzivirat ćemo udare, nijedan zločin protiv civila neće ostati nekažnjen, to je sigurno”, rekao je Putin prilikom obilaska vojne bolnice.

On je naglasio da će ti udari biti usmjereni na “vojne objekte”.

“Mi udaramo preciznim oružjem mjesta gdje se donose odluke, gdje se okupljaju vojnici i i plaćenici, druge centre tog tipa, vojne instalacije iznad svega. Ti udari su vrlo osjetljivi. To ćemo nastaviti raditi “, rekao je Putin.

‘Zapad koristi vlasti Kijeva’

On je nazvao “terorističkim činom” granatiranje Belgoroda u subotu u kojem su poginule 24 osobe a više od sto ranjeno, te je optužio ukrajinske snage da su gađale “sam centar grada gdje su se ljudi šetali uoči dočeka Nove godine”.

Putin je rekao također da Ukrajina nije neprijatelj sama po sebi i optužio Zapad da koristi vlasti Kijeva za rješavanje sopstvenih problema sa Rusijom.

Ruski predsjednik ocijenio je da ruske snage sada imaju “stratešku inicijativu” na frontu u Ukrajini, gdje pomalo zauzimaju teritoriju nakon neuspjeha ljetne ukrajinske kontraofanzive, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Udari na Belgorod, grad na granici sa Ukrajinom, uslijedili su dan nakon serije ruskih napada na ukrajinske gradove u petak, kada je poginulo oko 40 ljudi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada