Nobelovcu šest mjeseci zatvora

Mohammad Yunus i tri zaposlena iz kompanije Grameen Telecom, koju je on osnovao, osuđeni su u ponedjeljak zbog neuspjeha u stvaranju socijalnog fonda za svoje zaposlene.

Osamdesettrogodišnji Yunus i njegova Grameen banka dobitnici su nagrada za mir 2006. (AM Ahad/AP)

Sud u Bangladešu osudio je nobelovca Mohammada Yunusa na šest mjeseci zatvora zbog kršenja zakona o radu, saopštili su tužioci, dok Yanus tvrdi da je osuđen za zločin koji nije počinio, prenosi Fonet.

Osamdesettrogodišnji Yunus i njegova Grameen banka dobitnici su nagrada za mir 2006. godine za svoj rad na izvlačenju miliona ljudi iz siromaštva kroz male zajmove ruralnim stanovnicima Bangladeša, čime je on postao pionir globalnog pokreta dodjele mikrokredita.

Premijerka Sheikh Hasina ga je, međutim, optužila da “siše krv od siromašnih”.

‘Pokušaj diskreditacije’

Yunusove pristalice kažu kako vlada pokušava da ga diskredituje, jer je jednom razmišljao o osnivanju političke partije koja bi bila konkurent vladajućoj Awami ligi Sheikh Hasine.

Yunus i tri zaposlena iz kompanije Grameen Telecom, koju je on osnovao, osuđeni su u ponedjeljak zbog neuspjeha u stvaranju socijalnog fonda za svoje zaposlene, navodi Reuters.

“Ova presuda protiv mene je suprotna svakom pravnom presedanu i logi59ci. Pozivam narod Bangladeša da govori u jedan glas protiv nepravde i za demokratiju i ljudska prava za svakog našeg građanina”, naveo je Yunus u saopštenju poslije presude.

Izvor: Agencije