Kako se odvijala borba američkih snaga i Husa u Crvenom moru

Odgovarajući na poziv u pomoć teretnog broda, američke snage u nedjelju su potopile tri čamca Husa i ubile deset njihovih boraca.

Napadi Husa zaustavili su mnoge brodove koji su se probijali u Izrael (Reuters)

Američka vojska objavila je u nedjelju da je potopila tri čamca Husa u Crvenom moru i ubila deset boraca jemenske naoružane grupe nakon sukoba usred jednog od najvažnijih svjetskih trgovačkih puteva.

Eskalacija je uslijedila nakon višesedmičnih napada Husa na brodove koji su prolazili Crvenim morem, navodno u pokušaju pritiska na Izrael da zaustavi razorni rat protiv Gaze u kojem je ubijeno više od 21.000 Palestinaca u opkoljenom Pojasu.

Američki razarači udružili su se sa nekoliko drugih zemalja kako bi pokušali zaustaviti napade Husa u Crvenom moru u okviru operacije „Prosperity Guardian“, iako se nekoliko njihovih partnera distanciralo od inicijative.

Sukob u Crvenom moru u ponedjeljak bio je prvi veliki direktni vojni sukob između američke vojske i Husa. Evo šta znamo o tome kako se sve odvijalo:

Šta se dogodilo u nedjelju?

U nedjelju u 6:30 ujutro po jemenskom vremenu, kontejnerski brod Maersk Hangzhou, koji je u vlasništvu Danske i plovi pod zastavom Singapura, uputio je drugi poziv u pomoć u jednom danu, izvijestivši da su ga napala četiri “mala čamca Husa”, objavila Američka centralna komanda (CENTCOM) na platformi X. CENTCOM je dodao da su se Husi pokušali ukrcati na brod Maerska koji je plovio kroz južni dio Crvenog mora.

Kao odgovor na poziv u pomoć, helikopteri sa dva ratna broda, USS Eisenhower i USS Gravely, poletjeli su prema brodu Maersk.

CENTCOM je rekao da je posada razarača USS Gravely prva oborila dvije protubrodske balističke rakete ispaljene na brod Maersk.

Zašto je SAD potopio čamce Husa?

Četiri mala čamca zatim su napala isti teretni brod vatrom iz lakog naoružanja, a Husi su se pokušali ukrcati na brod, rekla je američka mornarica, koja je dodala da je tada upozorila napadače da se drže dalje od broda, te da je na helikoptere otvorena vatra.

Helikopteri su uzvratili vatru, potopivši tri čamca. Članovi posade u čamcima Husa su poginuli. Četvrti brod je pobjegao iz područja, a američko osoblje i oprema nisu pretrpjeli štetu, dodao je CENTCOM.

“Ubuduće ćemo djelovati u samoodbrani”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Glasnogovornik Husa potvrdio je da je deset njihovih boraca “mrtvo i nestalo” nakon što su napadnuti njihovi čamci.

Kako su Maersk i druge brodarske kompanije reagirale?

Maersk je u nedjelju objavio da prekida svu plovidbu Crvenim morem u sljedećih 48 sati. Dana 27. decembra planirao je prolazak nekoliko desetaka kontejnerskih brodova kroz Sueci kanal i Crveno more u narednim danima i sedmicama.

Zajedno sa njemačkom kompanijom Hapag-Lloyd, Maersk upravlja gotovo četvrtinom svjetske brodske flote.

Druge brodarske kompanije također su odgovorile na eskalaciju pomorskog sukoba. Kompanije među kojima su CH Robinson, Evergreen, HMM, Ocean Network Express, Wallenius Wilhelmsen i Yang Ming Marine Transport planiraju izbjegavati Crveno more i povećati broj brodova koje će preusmjeravati oko afričkog Rta dobre nade umjesto Suecog kanala.

Ova ruta je duža i skuplja. Evergreen je također privremeno prestao primati izraelski teret.

Iako su ovi napadi do sada imali “prilično ograničen” uticaj na tržište nafte, stručnjaci pretpostavljaju da bi cijene mogle porasti ako se ovakva situacija produži.

Zašto Husi napadaju brodove u Crvenom moru?

Husi, koje podržava Iran, počeli su lansirati bespilotne letjelice i projektile prema južnim dijelovima Izraela u oktobru ubrzo nakon izbijanja rata 7. oktobra.

Međutim, dronovi su presretnuti ili nisu završili misije. U promjeni taktike, grupa je počela napadati brodove u Crvenom moru za koje su tvrdili da su povezani s Izraelom. Njihovi napadi su zaustavili mnoge brodove koji su se probijali u Izrael.

Dana 19. decembra američki ministar obrane Lloyd Austin najavio je uspostavu multinacionalnih pomorskih zaštitnih snaga za suprotstavljanje Husima. Uprkos tome, jemenska grupa je rekla da se neće povući ako Izrael ne prekine rat protiv Gaze.

Uprkos multinacionalnoj koaliciji koja se složila podržati američki prijedlog, samo je Ujedinjeno Kraljevstvo direktno doprinijelo ratnim brodovima, ostavljajući Washington da efektivno “sam djeluje” protiv Husa, izvještava Al Jazeerin Resul Serdar iz Džibutija na rubu Crvenog mora.

Serdar je dodao da SAD do sada “nije uspio odvratiti Huse”, a grupa napada još češće. Dodao je da je posljednji sukob označio ozbiljnu eskalaciju jer SAD ne samo da je potopio njihove čamce, već je i ubio pripadnike Husa. Takvi sukobi izazivaju strahove od regionalne eskalacije koja bi mogla uvući Jemen u sukob.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada