Sjeverna Koreja obilježila 75. godišnjicu paradom paravojnih grupa

U paradi su se između ostalog mogli vidjeti raketni bacači u dostavnim kamionima, a naglasak je bio i na ulozi milicije kao gerilskih boraca u ratu. 

Kim je posmatrao paradu u Pjongjangu i razgovarao s gostujućom kineskom delegacijom (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obilježio je 75. godišnjicu utemeljenja zemlje paradom paravojnih grupa i diplomatskom razmjenom u kojoj je obećao produbljivanje veza s Kinom i Rusijom, javlja Reuters.

Kim je posmatrao paradu u Pjongjangu i razgovarao s gostujućom kineskom delegacijom, objavila je državna novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

U paradi su se između ostalog mogli vidjeti raketni bacači u dostavnim kamionima, a naglasak je bio i na ulozi milicije kao gerilskih boraca u ratu.

Kineski predsjednik Xi Jinping poslao je pismo u kojem je izrazio spremnost za jačanje strateške komunikacije i saradnje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je poslao pismo Kimu, rekavši da će dvije zemlje proširiti bilateralne veze kako bi osigurale sigurnost i stabilnost na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji.

“Rastuća saradnja Kine, Rusije i Sjeverne Koreje i Xijevo ‘preskakanje’ samita G20 u Indiji stvaraju dojam sve veće pukotine u azijskom geopolitičkom krajoliku”, izjavio je za Reuters Leif-Eric Easley, profesor na Univerzitetu Ewha u Seulu.

Jačanje vojske

“Većina u regiji želi izbjeći novi Hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podržavaju Pjongjang, a Sjeverna Koreja se slaže s izazovima Kine i Rusije prema međunarodnom poretku”, ocijenio je Easley.

Godišnji dvodnevni samit G20 počinje u subotu u New Delhiju u Indiji i njime će dominirati Zapad, a preskočit će ga kineski predsjednik Xi Jinping, a neće biti ni ruskog predsjednika Putina.

Očekuje se da će Kim ovog mjeseca otputovati u Rusiju gdje će s Putinom razgovarali o snabdijevanju Moskve oružjem kako bi se podržala njena invazija u Ukrajini.

Sjeverna Koreja nadopunjuje svoju već veliku vojsku raznim paravojnim, rezervnim i sigurnosnim grupama kao što je radničko-seljačka crvena garda (WPRG) povezana s vojskom, objavio je Reuters.

Izvor: Agencije