Razmjena vatre armenskih i azerbejdžanskih snaga

Ministarstvo odbrane Armenije negiralo je da su njene snage otvorile vatru na položaje Azerbejdžana.

Dvije bivše sovjetske države vodile su dva rata u 30 godina za spornu regiju Nagorno-Karabah, priznatu kao dio Azerbejdžana, ali nastanjenu uglavnom etničkim Armencima (Reuters)

Vlada Azerbejdžana saopćila je danas da su armenske snage tokom noći otvorile vatru na azerbejdžanske trupe, koje su nakon toga preduzele ”mjere odmazde”, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske jedinice otvorile vatru iz malokalibarskog oružja na azerbejdžanske vojnike u Sadaraku na sjeveru Nakhchivana, enklave Azerbejdžana koja se graniči sa Armenijom, Turskom i Iranom, ali nije navedeno da li je bilo povrijeđenih, prenosi Reuters.

Ministarstvo odbrane Armenije negiralo je da su njene snage otvorile vatru na položaje Azerbejdžana.

Armenska vlada i državni mediji saopštili su da je armenski premijer Nikol Pashinyan ranije danas telefonom razgovarao sa liderima Francuske, Njemačke, susjednog Irana i Gruzije, kao i sa državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom, dok je iz Bakua saopšteno da je šef azerbejdžanske diplomatije razgovarao o situaciji sa visokim zvaničnikom američkog State Departmenta Yurijem Kimom.

Dugogodišnji problemi

Armenska vlada je saopćila da je Pashinyan rekao Blinkenu i Ebrahimu Raisiju, predsjedniku Irana, tradicionalnom savezniku Armenije, da tenzije rastu na granici i da Azerbejdžan koncentriše trupe oko Nagorno-Karabakha, što je iz Bakua demantovano, navodi Reuters.

Pored toga, armenska vlada je saopćila da je Pashinyan rekao Blinkenu i Raisiju da je spreman da održi hitan sastanak sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim kako bi to dovelo do smanjenja tenzija, a armenski mediji prenose da je slične razgovore vodio i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Mckronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Region Nagorno-Karabkah, pretežno naseljen etničkim Armenima, uspostavio je de fakto nezavisnost od Azerbejdžana u ratu početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali je Azerbejdžan povratio značajan dio teritorije u ratu sa Armenijom 2020.

Izvor: Agencije