Podmornica Hero Kim Kun Ok kao veliko pojačanje sjevernokorejskoj mornarici

Analiza fotografija nove podmornice, nazvane Hero Kim Kun Ok, pokazuje da može ići jako tiho i lansirati 10 projektila Pukguksong-3 još pod vodom, što je ogroman skok u kapacitetima Sjeverne Koreje.

Ova podmornica daje Sjevernoj Koreji kapacitete za djelovanje širom regije koje nije imala prije i napravljena je za borbu protiv potencijalnih protivnika na Pacifiku (Reuters)

Sjeverna Koreja porinula je svoju najnoviju podmornicu, a na ceremoniji je bio i lider ove azijske države Kim Jong Un. Podmornica klase Sinpo-C je značajno pojačanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Modificiranog ruskog dizajna, ovo plovilo koristi dizelski motor koji puni seriju baterija na koje može ići bukvalno bez zvuka. Pogon na dizel je višedecenijska tenologija, ali je Sjeverna Koreja značajno promijenila dizajn i produžila trup kako bi dodala cijevi za lansiranje projektila.

Analiza fotografija nove podmornice, nazvane Hero Kim Kun Ok, pokazuje da može ići jako tiho i lansirati 10 projektila Pukguksong-3 još pod vodom, što je ogroman skok u kapacitetima Sjeverne Koreje.

Malo upozorenja

Rakete dugog dometa, lansirane sa kopna, brzo se uoče i prate, dok se istovremeno aktiviraju protivraketne baterije. No, u teoriji bi ova nova podmornica mogla biti pod vodom, te neviđena se približavati meti. Što je bliže meti, to je manja šansa za odbranu da reagira na projektil iz ovog sjevernokorejskog plovila.

Sjeverna Koreja već ima kapacitete da napadne susjednu Južnu Koreju pokretnim lansirnim lokacijama na kopnu, uz malu šansu za presretanje. Ova podmornica daje Sjevernoj Koreji kapacitete za djelovanje širom regije koje nije imala prije i napravljena je za borbu protiv potencijalnih protivnika na Pacifiku, poput Japana ili američkih baza u Guamu.

Sami projektili imaju pogon na čvrsto gorivo i domet od 1.900 kilometara. Također, ugao ispaljivanja balističkih projektila iz podmornica su problem za protivbalističke sisteme kao što je THAAD. Ovaj sistem je napravljen za presretanje i uništavanje balističkih raketa tokom finalne faze leta i razmješten je u Južnu Koreju 2017. godine.

Ugao ispaljivanja, vrijeme u zraku i domet čine Pukguksong-3 jakim pojačanjem sjevernokorejskog arsenala jer može prenijeti nuklearnu bojevu glavu bilo gdje u dometu, sa jako malo upozorenja.

Komplikacije za Seul

Južna Koreja od ranije ima naprednija dizelsko-električna plovila i često testira svoje projektile, no ovo je prvi put da Sjeverna Koreja ima sposobnosti da parira. Hero Kim Kun Ok u sjevernokorejskoj mornarici bez sumnje komplicira strateško planiranje Seula.

Japan će se, također, vjerovatno više fokusirati na razvoj vlastitih projektila, što će dodatno ubrzati regionalnu utrku u naoružanju.

Posmatrajući Rusiju, Sjeverna Koreja je shvatila kako mornarica sa nuklearnim kapacitetima, naročito flota podmornica sa nuklearnim kapacitetima, predstavlja moćan način anuliranja drugih mogućih slabosti koje država ima.

Postoje izvještaji kako će, pri susretu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Vladivostoku, Kim Jong Un tražiti pristup ruskoj tehnologiju nuklearnog pogona u zamjenu za velike količine municije i naoružanja koje Putin očajnički treba za rat u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada