Počele pomorske vojne vježbe NATO-a na Baltiku

Oko 30 brodova i podmornica, 19 aviona i različitih kopnenih jedinica učestvuju u vježbi “Northern Coasts 23”.

Operacije će trajati do 23. septembra i odvijat će se uglavnom u vodama Estonije i Latvije (EPA)

Velike pomorske vojne vježbe 14 zemalja članica NATO-a, među kojima i Sjedinjene Američke Države, počele su u subotu na Baltičkom moru pod komandom Njemačke i pokazna su vježba sile u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Oko 30 brodova i podmornica, 19 aviona i različitih kopnenih jedinica učestvuju u vježbi “Northern Coasts 23”, objavila je njemačka mornarica u saopćenju.

Više od 3.200 vojnika vježbat će “prvi put od početka tih manevara 2007. prema realističnom scenariju u okviru odbrane NATO-a”, rekao je admiral flote Stephan Haisch.

Prethodnih godina, vježbe su prvenstveno pripremale vojnike za sprečavanje piratskih, terorističkih i krijumčarskih napada ili za učestvovanje u međunarodnim misijama.

“Ruska agresija na Ukrajinu radikalno je promijenila stanje sigurnosti na Baltiku”, kazao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

“Vježbe ovakvog tipa šalju jasnu poruku. NATO je spreman braniti svaki centimetar savezničkog teritorija”, dodaje se u saopćenju.

Izbjegavanje provokacija

Operacije koje će trajati do 23. septembra odvijat će se uglavnom u vodama Estonije i Latvije, uključivo na pripadajućem kopnenom i zračnom prostoru, te istočnim i centralnim dijelovima Baltičkog mora.

Te dvije članice NATO, koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza, graniče s Rusijom.

Vježbe “Northern Coasts” pokrenula je Njemačka 2007., a ove godine učestvuju Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Finska, Estonija, Danska, Kanada, Belgija, Litvanij, Latvija, Nizozemska, Poljska i Švedska.

Rusija redovno izvodi vojne vježbe na Baltiku, a nedavno je to bilo u augustu.

Vježbe “Northern Coasts 23” neće se odvijati u blizini Kalinjingrada, ruske esklave između Poljske i Litvanije, kako bi se izbjegla svaka provokacija, navodi njemačka mornarica.

Izvor: Agencije