NYT: Ukrajina je prigrlila američku kasetnu municiju, ali koliko joj ona zaista pomaže?

Strateški problem je što se u kontraofanzivi Ukrajina bori protiv ukopanog neprijatelja, gdje kasetna municija ima svoja ograničenja, tvrdi ekspert.

Neki ukrajinski vojnici rekli su da je kasetna municija koju je dopremio SAD moćan dodatak nizu oružja koje je Zapad poslao za kontraofanzivu (Reuters/Ilustracija)

Slike ruskih trupa koje se povlače iz sela u Ukrajini pod vatrom ostavljaju malo sumnje o tome kako kasetna municija utječe na rat u Ukrajini.

Vojnici bježe od najmanje desetak eksplozija oko njih. Oklopno vozilo juri cestom prije nego što bude pogođeno u slapu istovremenih erupcija koje zasipaju tlo.

Snimak iz drona ruskog povlačenja iz jugoistočnog sela Urožajne u augustu, koju je potvrdio The New York Times, ilustrira snagu kasetne municije, no, njena upotreba također ukazuje na sumoran kompromis u 18-mjesečnom sukobu.

Prihvatanjem kasetne municije za nastavak kontraofanzive, Ukrajina i SAD izazvali su zabrinutost za ljudska prava zbog dugoročne prijetnje civilima koji bi u budućnosti mogli nenamjerno aktivirati zaostale neeksplodirane bombe.

Dva mjeseca nakon što je SAD isporučio početnu tranšu kasetne municije Ukrajini kako bi osigurao da njene trupe ne ostanu bez municije, tri američka dužnosnika rekla su da Bidenova administracija planira poslati još, i to uskoro.

Jedan je rekao da je to oružje ključno za pomoć Ukrajini da održi ritam koji su njezine trupe nedavno nametnule na južnom ratištu protiv ruskih snaga. Sva tri dužnosnika govorila su pod uvjetom anonimnosti kako bi opisala interne rasprave u Washingtonu, piše NYT.

‘Porastao moral’ ukrajinskih vojnika

Odluka predsjednika Bidena ovog ljeta da pošalje municiju u Ukrajinu, nakon molbi predsjednika Volodimira Zelenskog, izazvala je široku osudu, a čak su i neki bliski američki saveznici bili kritični.

I Rusija i Ukrajina koristile su kasetnu municiju tokom 18-mjesečnog rata mnogo prije nego što je američka pošiljka stigla sredinom jula, ali s ključnom razlikom. Rusija ih je upotrijebila protiv zemlje koju je napala, u kojoj njene snage nisu oklijevale izazvati neselektivna razaranja, dok ih je Ukrajina upotrijebila na sopstvenom tlu, bez obzira na vlastiti narod.

Kasetnu municiju zabranilo je više od stotinu zemalja zbog njegovog razornog učinka, ponekad godinama kasnije, na djecu i druge civile koji greškom detoniraju neeksplodirane dijelove.

Neki ukrajinski vojnici rekli su da je kasetna municija koju je dopremio SAD moćan dodatak nizu oružja koje je Zapad poslao za kontraofanzivu i nužna zamjena za njihove sve manje zalihe artiljerijskih granata od 155 milimetara.

“Ona je superučinkovita”, rekao je jedan ukrajinski marinac, koji je sudjelovao u uspješnoj borbi za Urožajne i koji se identificirao samo kao Serhij, piše NYT.

“Kada naši momci vide kako ih koristimo protiv neprijatelja, njihov moral raste.”

No, drugi ukrajinski vojnici su odmjereniji, govoreći da se kasetna municija koristi uglavnom u situacijama kada je neprijateljska pješadija izložena, te da je uglavnom neučinkovito protiv ukopanih ruskih položaja, redova rovova i bunkera koji su glavna prepreka kontraofanzivi.

Zapadni dužnosnici i stručnjaci slažu se da je kasetna municija, koju čine višestruke bombice upakovane u čahure koje se raspršuju po velikom području prije udara, najučinkovitije protiv snaga i konvoja vozila koji su raspoređeni po otvorenom terenu. Budući da bombice napuštaju granate raspršeno, teško ih je usmjeriti na precizne mete.

Kasetna municija postaje uobičajena

Do sada su, rekli su američki dužnosnici, korišteni za napade na koncentracije ruskih trupa, artiljerijske sisteme, protuzračnu odbranu, skladišta municije, radarske stanice i vozila.

“Ono što smo vidjeli iz ukrajinskih izvještaja je da oni imaju dobar učinak s ovom municijom”, rekla je u nedavnom intervjuu Laura K. Cooper, zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju.

Američki dužnosnici ne govore koliko je kasetne municije bilo uključeno u prvu isporuku, od stotina hiljada koje Pentagon ima na raspolaganju.

Kasetna municija koje isporučuje Amerika ispaljuje se iz haubica od 155 milimetara, s dometom od oko 25 kilometara. Neki vojni stručnjaci sada se zalažu za kasetnu municiju koja se može lansirati iz raketnih sistema i pogoditi mete desetke kilometara daleko.

Uz alarmantno niske zalihe druge municije u državama NATO-a za doniranje i proizvođače oružja u SAD-u i Evropi koji ih ne mogu pratiti, stručnjaci kažu da bi kasetna municija mogla biti jedno od jedinih dostupnih sredstava za popunjavanje zaliha Ukrajine.

Američki dužnosnici procijenili su da ukrajinske snage ispaljuju čak 8.000 artiljerijskih projektila svaki dan, uključujući stotine komada kasetne municije.

To bi moglo dovesti do toga da kasetna municija postane ono što je George Barros iz Instituta za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona, predvidio da bi moglo biti “učestala pojava u ukrajinskom arsenalu”.

To je posebno zabrinjavajuće za one koji se protive davanju bilo kakve kasetne municije Ukrajini, bez obzira ko ga koristi i kako.

“Ono što smo vidjeli je da Ukrajina želi pokazati da postoji vojna korist od kasetne municije “, rekla je Mary Wareham, direktorica Odjela za oružje pri Human Rights Watchu.

“Ali na kraju, to je oružje zabranjeno zbog štete koja se nanosi civilima, u vremenu kad se koristi, kao i decenijama nakon.”

‘Nisu čarobni štapić’

Ali bez njih, tvrde ukrajinski čelnici, ukrajinska vatrena moć ne može se mjeriti s ruskom.

“Želim ovo gledati iz perspektive poštenja”, rekao je Zelenski u julu na godišnjem samitu NATO-a u Vilniusu.

“Rusija stalno koristi kasetnu municiju na našoj teritoriji, a bore se samo na našoj zemlji. Ubijaju naše ljude.”

Strateški problem je što se u kontraofanazivi Ukrajina bori protiv ukopanog neprijatelja, gdje kasetna municija ima “svoja ograničenja”, rekao je Can Kasapoglu, direktor odbrambenog istraživanja u nezavisnom Centru za studije ekonomije i vanjske politike u Istanbulu.

One su učinkovite kada se koriste sa drugim vrstama artiljerije, ali same “nisu čarobni štapić”, rekao je Kasapoglu.

Gian Luca Capovin i Alexander Stronell, analitičari britanske sigurnosno-obavještajne kompanije Janes, rekli su u augustu da ukrajinska upotreba kasetne municije u regijama Donjeck i Zaporožje, barem do tada, “nije dala nikakav odlučujući učinak”.

No, ukrajinske snage kažu da je dolazak američke kasetne municije ne samo podigao moral vojnika, već je također pomogao u razdvajanju ruskih odbrambenih položaja na jugu, održavanju pritiska na ruske trupe na istoku i zadržavanju ruskih napada na sjeveroistoku.

A neki stručnjaci ukazuju na neke specifične bitke u kojima je, kako tvrde, pomogla kasetna municija.

Jedno od tih mjesta je mali grad Kupjansk u pokrajini Harkov, gdje ih je Ukrajina više koristila u odbrani nego u napadu.

Do početka augusta, oružje je ciljalo ruske snage i oklopna vozila koja su pokušavala zauzeti teritoriju, rekao je Kasapoglu, prenosi NYT.

Borbe u Kupjansku i dalje su žestoke. Ali za sada, Ukrajina drži liniju, a Kasapoglu je rekao da je “kasetna municija odigrala veliku ulogu“ u tome.

Izvor: Al Jazeera