Nancy Pelosi najavila da će se ponovo kandidirati za američki Kongres

Pelosi je bila demokratska predsjednica donjeg doma američkog Kongresa, a u novembru prošle godine je podnijela ostavku kao šefica demokrata u tom domu.

Pelosina objava zaustavlja govor o njenom odlasku u penziju, a ona je i dalje utjecajni vođa, važna partijska ličnost i jaka u prikupljanju sredstava za demokrate (Reuters)

Bivša šefica demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je da će se kandidirati ponovo za svoje mjesto u Kongresu kao predstavnica Kalifornije na izborima 2024, odbacujući spekulacije o odlasku u penziju.

“Naša zemlja treba da pokaže svijetu da naša zastava i dalje sija. Zato ću se ponovo kandidirati”, rekla je 83-ogodišnja Pelosi putem društvene mreže X, prenosi Beta.

Ona je ovo izjavila pred saveznicima u okrugu San Franciska koji je predstavljala više od 35 godina.

Njena odluka je objavljena u trenutku kada republikanci kontroliraju donji dom američkog Kongresa, ali sa tijesnom većinom. Demokrate vjeruju da imaju šansu da povrate vodstvo u donjem domu 2024. kada će predsjednik Joe Biden da se kandidira za drugi mandat.

Pelosina objava zaustavlja govor o njenom odlasku u penziju, a ona je i dalje utjecajni vođa, važna partijska ličnost i jaka u prikupljanju sredstava za demokrate.

Objava također dolazi u trenutku kada se Amerikom vode žustre rasprave o starenju političara, predsjednik Joe Biden ima 80 godina, njegov rival Donald Trump 77.

Uspješna karijera

Pelosi je bila demokratska predsjednica donjeg doma američkog Kongresa, a u novembru prošle godine je podnijela ostavku kao šefica demokrata u tom domu, navodeći da želi da ostavi mjesto novoj generaciji.

Ona je ostala u Predstavničkom domu kao predstavnica Kalifornije i mada je samo obična predstavnica zadržala veliki utjecaj na Capitolu, gdje se nalazi od 1987. godine.

Dugo je kao predsjednica donjeg doma bila treća najvažnija ličnost u američkoj državi, poslije predsjednika i potpresjednika zemlje, izabrana je prvi put za predsjednicu donjeg doma 2007. godine. Poznata je po ulozi glavne protivnice Donalda Trumpa protiv koga se žestoko borila dok je bio predsjednik zemlje.

Krajem oktobra njenog supruga Paula napao je čovjek sa čekićem usred noći u njihovom domu u Kaliforniji. On je zapravo tražio nju zato što ju je optuživao da laže.

Izvor: Agencije