Guterres: Lideri Grupe G20 mogu spriječiti klimatsku katastrofu

Klimatska kriza izmiče kontroli, ali zemlje G20 trebaju kontrolisati situaciju, one su odgovorne za 80 posto globalnih emisija, rekao je šef UN-a.

Antonio Guterres pozvao je na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi
Kolektivnom odgovoru na klimatsku krizu nedostaju ambicija i brzina, kaže Guterres (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da lideri Grupe G20 imaju sposobnost da spriječe klimatsku krizu “koja izmiče kontroli” i pozvao ih je da preoblikuju globalna finansijska pravila koja je nazvao zastarjelim i nepravednim.

“Klimatska kriza se dramatično pogoršava, ali kolektivnom odgovoru na nju nedostaju ambicija i brzina”, rekao je Guterres, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pozvao je svjetske lidere da ostanu posvećeni cilju Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine da se porast globalne prosječne temperature održi znatno ispod dva stepena Celzija iznad predindustrijskog nivoa, kao i da nastave napore da se porast ograniči na 1,5 stepeni.

Ispunjenje ciljeva održivog razvoja

Guterres je izložio Pakt o klimatskoj solidarnosti prema kojem veliki emiteri štetnih plinova trebaju uložiti dodatne napore da smanje emisije i pomoći nerazvijenim ekonomijama da učine to isto.

“Klimatska kriza izmiče kontroli, ali zemlje G20 trebaju kontrolisati situaciju. One su odgovorne za 80 posto globalnih emisija. Polovičnim mjerama se, međutim, neće spriječiti klimatski kolaps”, upozorio je Guterres.

Šef UN-a također je pozvao lidere G20 da osiguraju stimulans od najmanje 500 milijardi dolara godišnje kako bi se ispunili ciljevi održivog razvoja.

Dodao je da je globalnoj finansijskoj arhitekturi neophodna temeljna, strukturna reforma, kao i Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije