Španija bilježi alarmantan porast kriminala među mladima

Advokati su opisali ‘kriminalnu eksploziju’ među maloljetnicima širom zemlje, ističući hitnu potrebu za boljim obrazovanjem i strožim reguliranjem pristupa oružju za mlade.

Jedno od najzabrinjavajućih pitanja je porast optužbi za seksualnu agresiju za 45 posto u 2022. u odnosu na godinu prije (Reuters - Ilustracija)

Ured državnog tužioca Španije upozorio je na “alarmantan” porast zločina koje su počinili mladi u toj zemlji.

Španski advokati opisali su “kriminalnu eksploziju” među maloljetnicima širom zemlje, ističući hitnu potrebu za boljim obrazovanjem i strožim reguliranjem pristupa oružju za mlade, prenosi Anadolija.

Jedno od najzabrinjavajućih pitanja, prema izvještaju, porast je optužbi za seksualnu agresiju za 45 posto u 2022. u odnosu na godinu prije.

Od 2017. godine takve optužbe su porasle za 116 posto, ali to može imati veze i s ohrabrivanjem prijavljivanja ovih zločina.

Mnogi advokati širom Španije ukazali su na “val napada na seksualnu slobodu” koji su počinili mladići.

Naglasili su važnost ograničavanja pristupa mladih eksplicitnom nasilnom sadržaju koji može poremetiti njihovo razumijevanje normalnih odnosa.

U izvještaju se, također, upozorava na porast nasilja u porodici, maltretiranja uzrokovanog tehnologijom i porast ubistava mladih za 15 posto.

Rizik od banaliziranja zločina

Također je naglašen rizik od banaliziranja zločina koje su počinili mladi.

Za porast stope kriminala među mladima advokati krive “porast broja svih vrsta nasilnih omladinskih grupa i bandi… koje se razmnožavaju ne samo u velikim gradovima, već i manjim i srednjim”.

“Ovo pokazuje čisto zanemarivanje lične i tuđe dobrobiti i trebalo bi nas navesti da razmislimo o nedostatku minimalnih etičkih vrijednosti koje se provode u nekim segmentima”, navodi se u izvještaju.

Predstavljajući izvještaj, državni advokat Alvaro Garcia Ortiz kritizirao je one koji odbacuju rodno zasnovano nasilje.

“Podaci su nepobitni. Od 2009. do 2022. godine podneseno je dva miliona žalbi. Poricanje narativa direktno utječe na sigurnost žena”, dodao je on, govoreći o rodno zasnovanom nasilju u svim starosnim grupama.

Broj žena koje su u Španiji u 2022. godine ubili njihovi sadašnji ili bivši partneri povećan je na 50, što je 66 posto više u odnosu na godinu ranije.

Izvor: Agencije