Sjeverna Koreja lansirala prvu podmornicu za nuklearne taktičke napade

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, koji je prisustvovao ceremoniji lansiranja, rekao je da je hitno potrebno naoružati mornaricu nuklearnim oružjem.

Kim je najavio da Sjeverna Koreja planira pretvoriti svoje postojeće podmornice u napadačke (Reuters)

Sjeverna Koreja lansirala je svoju prvu operativnu podmornicu za taktički nuklearni napad i dodijelila je floti koja patrolira vodama između Korejskog poluotoka i Japana, objavili su državni mediji.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, koji je prisustvovao ceremoniji lansiranja, rekao je da je hitno potrebno naoružati mornaricu nuklearnim oružjem i obećao prebaciti više podvodnih i površinskih plovila opremljenih taktičkim nuklearnim oružjem pomorskim snagama, izvijestila je novinska agencija KCNA, prenosi Reuters.

Kim je najavio da Sjeverna Koreja planira pretvoriti svoje postojeće podmornice u napadačke, naoružane nuklearnim oružjem te ubrzati proces koji bi trebao dovesti do izgradnje podmornice na nuklearni pogon.

(Reuters)

Svečano lansiranje

Nije odmah bilo jasno kojim će projektilima nova podmornica biti naoružana. Sjeverna Koreja je testirala veliki broj balističkih projektila lansiranih s podmornica (SLBM) i krstarećih projektila koji se mogu ispaljivati s podmornica. Također nije jasno je li Sjeverna Koreja u potpunosti razvila umanjene nuklearne bojeve glave potrebne za postavljanje na takve projektile.

(Reuters)

Nakon analize objavljenih fotografija državnih medija, neki stručnjaci su sugerisali da bi podmornica mogla nositi 10 sjevernokorejskih raketa Pukgoksong-3 koje onda može ispaliti pod vodom.

Podmornica br. 841 – nazvana je “Heroj Kim Kun Ok” po istaknutoj historijskoj ličnosti Sjeverne Koreje, a zvanične fotografije sugerišu da je lansiranje bilo svečana prilika sa šarenim balonima i konfetama. Na njima se vidi kako Kima pozdravljaju stotine ljudi okupljenih na doku sa ženama obučenim u tradicionalni korejski hanbok mašući cvijećem i zastavama. Mornari su jednoglasno pljeskali dok je prolazio crvenim tepihom, a viši oficiri su ga pratili.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada