SAD zaustavio isporuku sirove nafte iz Irana

Washington tvrdi da je zaustavio višemilionsku isporuku nafte i zaplijenio 980.000 barela krijumčarene nafte koju je organizirala iranska Revolucionarna garda.

Američke sankcije zabranjuju izvoz iranske nafte, a negativno utječu i na brodarstvo i banke (Reuters - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države su saopćile u petak da su zaustavile višemilionsku isporuku sirove nafte i zaplijenile više od 980.000 barela krijumčarene sirove nafte koju je organizirala iranska Revolucionarna garda, kršeći na taj način sankcije uvedene prema Iranu.

Američko Ministarstvo pravde je istaklo da su prekršene sankcije kojima je zabranjena prodaja i transport iranske nafte, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo podsjeća da je kompanija Suez Rajan proglašena krivom za kršenje sankcija prema Iranu, što je prvi slučaj riješenog slučaja nelegalne prodaje i transporta iranske nafte.

Trump vratio sankcije Teheranu

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa vratila je na snagu sve sankcije prema Iranu 2018. godine, koje su bile uklonjene u skladu s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Tim sankcijama je predviđeno da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kontrolira iranski nuklearni program da Teheran ne bi razvio atomsku bombu.

Sankcije zabranjuju izvoz iranske nafte, a negativno utječu i na brodarstvo i banke.

Izvor: Agencije