Nova knjiga: Musk sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu isključivanjem Starlinka

Musk je bio zabrinut da će napad dronovima eskalirati napetosti i potencijalno dovesti do nuklearnog rata, kaže se u knjizi historičara Waltera Isaacsona.

Musk je rekao da sateliti u tim regijama uopće nisu bili uključeni (Reuters)

Elon Musk je prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da onesposobe satelitsku komunikaciju Starlinka u blizini obale Krima pod ruskom okupacijom kako bi sabotirao planirani napad ukrajinske bespilotne letjelice.

Musk je bio zabrinut da će napad bespilotnim letjelicama, koje su ciljale rusku flotu u Sevastopolju, eskalirati napetosti i potencijalno dovesti do nuklearnog rata, prema odlomku iz nadolazeće biografije historičara Waltera Isaacsona Elon Musk, piše Politico.

Musk je u četvrtak navečer rekao da sateliti u tim regijama uopće nisu bili uključeni i da ih je on jednostavno odlučio “neaktivirati”.

Isječak iz knjige objavio je Washington Post, a u njemu se prikazuje Muskov put od revnosnog pristalice do nevoljkog saveznika Ukrajine.

Isaacson piše da se Musk navodno uspaničio kada je čuo za planirani ukrajinski napad, koji je koristio Starlinkove satelite za navođenje šest dronova napunjenih eksplozivom prema obali Krima.

Droovi izgubili vezu i isplivali na obalu

Nakon razgovora s ruskim ambasadorom u SAD-u, koji mu je navodno rekao da će napad na Krim izazvati nuklearni odgovor, Musk je uzeo stvari u svoje ruke i naredio inženjerima da isključe pokrivenost Starlinkom ” u krugu od 100 kilometara od obale Krima”, navodi se.

Zbog toga su dronovi izgubili vezu i “bezopasno” isplivali na obalu, čime je sabotirana misija.

Reakcija Ukrajine bila je trenutna, a njeni zvaničnici su nazvali Muska i zamolili ga da uključi uslugu, rekavši mu da su “dronovi bili ključni za njihovu borbu za slobodu”.

No, navedeno je da je Musk bio nepokolebljiv. Tvrdio je da Ukrajina “ide predaleko i poziva na strateški poraz” te da ne želi da se njegovi sateliti koriste u ofanzivne svrhe.

Izvor: Al Jazeera