Kovačevski: Za EU je 80 posto građana S. Makedonije

Makedonski premijer istakao kako je 1991., većinskim opredjeljenjem više od 95 posto građana “ostvaren je amanet za vlastitu, nezavisnu makedonsku državu”.

Kovačevski: Ako ne napravimo iskorak u eurointegracijama zajedno sa susjedima sa Zapadnog Balkana našoj državi ponovo prijeti izolacija (Reuters)

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je kako je 80 posto građana njegove države za Europsku uniju, prenosi Beta.

On je to rekao na svečanoj akademiji povodom državnog praznika 8. septembra – Dana nezavisnosti, koja je održana u Filharmoniji Sjeverne Makedonije.

Prema riječima Kovačevskog, prije 32 godine, 1991. godine, većinskim opredjeljenjem više od 95 posto građana “ostvaren je amanet za vlastitu, nezavisnu makedonsku državu”.

“Trideset i dvije godine kasnije, pred nama je glas građana, u većinskom opredjeljenju od 80 posto, za život u Europi, u EU, ali u rodnoj Republici Sjevernoj Makedoniji”, istakao je Kovačevski.

Premijer Sjeverne Makedonije je rekao kako sadašnje generacije imaju obavezu da se “odazovu pozivu današnjeg 8. septembra, koji zahtjeva da nastave vijekovima staru ideju progresa i napretka”, odnosno da zemlju integriraju u EU.

Investirane 3,3 milijarde eura

“Ako ne napravimo iskorak u eurointegracijama zajedno sa susjedima sa Zapadnog Balkana našoj državi ponovo prijeti izolacija. Ponovno čekanje i ponovne blokade.  A to znači i propuštena šansa za napredak i obrnuto, nazad i novi mrak, u kome će se još dugo lutati kao što se lutalo 11 godina”, rekao je Kovačevski, aludirajući na vrijeme vladavine Nikole Gruevskog (VMRO DPMNE).

Premijer Sjeverne Makdonije je istakao kako činjenice govore da 80 posto makedonskog izvoza ide u države koje su članice EU, kao i da 50 posto uvoza u zemlju dolazi iz zemalja članica EU.

“I da je EU, u ovoj 32-godišnjoj nezavisnosti, postala neodvojivi dio našeg razvoja i uložila je u našu zemlju ogromne 3,3 milijarde eura. Zato što vjeruju u naše iskreno opredjeljenje za europske integracije, kao naš strateški cilj, ali i njihov strateški cilj”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izvor: Agencije