Glomazna birokratija u Njemačkoj

Njemačka se suočava sa strukturnim problemima kao što su prevelika birokratija, manjak radne snage i slab napredak u digitalizaciji.

U zemlji postoji 'duh suradnje' te bi političari trebali prihvatiti ponudu kancelara Olafa Scholza o 'Paktu za Njemačku' (EPA)

Njemački vicekancelar Robert Habeck pozvao je zastupnike u parlamentu da zbog trenutnih teškoća ne govore da njemačka ekonomija nije konkurentna.

“Imamo problema, oni su povezani i s geopolitičkom situacijom, i s našim domaćim problemima. No, to ne znači da je sve crno”, rekao je čelnik Zelenih u parlamentarnoj raspravi o prijedlogu budžeta za 2024. godinu.

“Dobro stojimo, jako smo privlačni stranim investitorima”, istaknuo je.

No, opozicioni zastupnici optužili su Habecka da i dalje “gura” politiku koja je dovela do toga da je izvozno orjentirana njemačka ekonomija manje konkurentno na globalnom tržištu.

Nacionalna ekonomija je ovoga ljeta zastala nakon dva uzastopna negativna kvartala krajem 2022. i početkom 2023. godine.

‘Usporavanje u gotovo svim sektorima’

Nade da će se tokom proljeća oporaviti nisu se ostvarile, jer su ključni ekonomski pokazatelji i dalje slabašni.

“Usporavanje se nastavlja u gotovo svim sektorima”, kazao je Timo Wollmershauser, glavni ekonomist instituta Ifo.

Habeck tvrdi da su glavni ekonomski problemi, visoke cijene energije i inflacija, izazvani ruskom invazijom na Ukrajinu.

Istovremeno, Njemačka se suočava sa strukturnim problemima kao što su prevelika birokratija, manjak radne snage i slab napredak u digitalizaciji.

Njemačka mora “izaći iz komforne zone samozadovoljstva”, rekao je Habeck parlamentarcima.

Habeck, ujedno ministar ekonomije, kazao je da u zemlji postoji “duh saradnje” i da bi političari trebali prihvatiti ponudu kancelara Olafa Scholza o “Paktu za Njemačku” kako bi se modernizirala zemlja i reformirala birokratija.

Izvor: Agencije