EP: Javnim medijima osigurati višegodišnje finansiranje

Zastupnici Evropskog parlamenta žele obavezati medije da objave ko im je vlasnik i ko od njih ima direknu ili nedirektnu korist.

Evropski parlament traži zabranu svakog upletanja i pritisaka na medija (EPA)

Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta usvojio je nacrt stajališta o Aktu o slobodi medija, u kojem se traži da države članice Evropske unije osiguraju medijsku nezavisnost i finansiranje javnih medija kako bi se spriječilo političko upletanje.

Tekst dopunjen amandmanima usvojen je sa 24 glasa za, tri protiv i četiri suzdržana, prenosi Hina.

O njemu još treba glasati EP na plenarnoj sjednici u oktobru.

Nakon toga, izglasani izvještaj predstavljat će poziciju EP-a na osnovu kojeg će pregovarati s Vijećem EU-a o konačnom tekstu zakona.

Evropska komisija je prošle godine predložila Akt o slobodi medija.

Vijeće EU-a, odnosno države članice bloka, usvojile su svoje stajalište krajem juna.

Cilj je postići dogovor o konačnom tekstu zakona do evropskih izbora u junu sljedeće godine.

Zastupnici su u izglasanom tekstu zatražili da se zahtjevi o transparentnosti odnose na sve medijske sadržaje, a ne samo na vijesti.

Potrebna veća zaštita za novinare

Traži se zabrana svakog upletanja i pritisaka na medija, između ostaloga, da se ne smije prisiljavati novinare da otkrivaju svoje izvore i traži od njih pristup šifriranim sadržajima na njihovim uređajima te zabrana korištenja špijunskih sofvera protiv njih.

Korištenje špijunskih softvera bilo bi moguće samo u opravdanim situacijama, koje bi se ocjenjivale od slučaja do slučaja i isključivo uz nalog nezavisnog pravosudnog tijela u istragama teških zločina, poput terorizma i trgovine ljudima.

Zastupnici, također, predlažu ograničenje javnog oglašavanja dodijeljenog jednom pružatelju medijskih usluga, online platformi ili tražilici na 15 posto ukupnog budžeta za oglašavanje koji dodjeljuje to tijelo u određenoj zemlji EU-a.

Zastupnici žele obavezati medije da objave ko im je vlasnik i ko od njih ima direknu ili nedirektnu korist.

Traži se da mediji podnose izvještaje o državnom oglašavanju i državnoj finansijskoj podršci, uključujući kada primaju javna sredstva iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Kako bi se spriječilo da velike internetske platforme samovoljno brišu ili ograničavaju medijske sadržaje u EU, zastupnici predlažu postupak samoprijave i provjere kako bi se razlikovali nezavisni mediji od lažnih.

Izvor: Agencije