Države EU-a se složile o raspoređivanju Frontexa u Albaniji

Frontex će pomoći Albaniji u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj imigraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Sporazum će omogućiti zajedničke operacije sa albanskim organizacijama za provođenje zakona i raspoređivanje timova za upravljanje granicama Frontexa u Albaniji (EPA)

Države članice Evropske unije (EU) složile su se u petak da potpišu sporazum kojim se dozvoljava raspoređivanje Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), javlja Anadolija.

Savjet Evropske unije je saopštio da su zemlje EU-a “usvojile odluku da potpišu sporazum sa Albanijom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Frontex”.

“Frontex će pomoći Albaniji u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj imigraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala”, navodi se u saopštenju.

Sličan sporazum potpisan sa Crnom Gorom

Sporazum će omogućiti zajedničke operacije sa albanskim organizacijama za provođenje zakona i raspoređivanje timova za upravljanje granicama Frontexa u Albaniji.

Evropska unija je ranije ove godine potpisala sličan sporazum sa Crnom Gorom koji je stupio na snagu 1. jula.

Odluka je donesena tokom sve veće zabrinutosti zbog migratornog pritiska.

Agencija EU-a za azil u utorak je objavila da je broj zahtjeva za azil povećan za 28 posto, na 519.000, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prvu polovinu 2022. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada