Bidenov savjetnik: Nema uvjeta za normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su mnoga pitanja na stolu, ali da ‘ima još posla’ za uraditi kada su u pitanju saudijsko-izraelski odnosi.

Sullivan: Između Saudijske Arabije i Izraela postoji široko razumijevanje (Reuters)

Nema spremnih uvjeta za mogući sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, rekao je u petak savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Mnogi elementi koji vode ka normalizaciji odnosa dvije strane su na stolu, rekao je Sullivan, ali je dodao da tu “ima još posla”.

Sullivan je, međutim, rekao da između Saudijske Arabije i Izraela postoji “široko razumijevanje”, prenosi Anadolija

Palestinsko pitanje

Proteklih sedmica, nekoliko američkih zvaničnika posjetilo je i Izrael i Saudijsku Arabiju u pokušaju da otvore mogućnost za postizanje sporazuma o normalizaciji. Oni su se također sastali s palestinskim zvaničnicima kako bi razumjeli njihov stav o takvom koraku.

Saudijska Arabija nema diplomatske odnose s Izraelom i protivi se normalizaciji odnosa s Tel Avivom sve dok ne okonča višedecenijsku okupaciju palestinskih teritorija.

Šest arapskih zemalja ima diplomatske odnose s Izraelom. Među njima su Egipat od 1979. godine, Jordan od 1994, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko od 2020.

Izvor: Agencije