Vojna hunta u Gabonu oslobodila predsjednika Ali Bonga

Ali Bonga Ondimbu je svrgnula vojska 30. augusta, čime je Gabon dodat na spisak afričkih zemalja koje su u skorijem periodu prošle kroz državne udare.

Bivši predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba svrgnut je s vlasti vojnim udarom 30. augusta (Reuters)

Vojna hunta u Gabonu saopštila je danas da je oslobodila svrgnutog predsjednika Ali Bonga Ondimbu i da on sada može da otputuje avionom u inostranstvo na ljekarske preglede, prenosi Tanjug.

Ondimba (64) je “slobodan da se kreće imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje”, rekao je portparol prelaznog komiteta, pukovnik Ulrich Manfoumbi.

“On može, ako želi, da ide u inostranstvo na ljekarske preglede”, prenio je AP.

Zasad nije poznato u kakvom je zdravstvenom stanju svrgnuti predsjednik Gabona, centralnoafričke zemlje bogate naftom.

On je imao moždani udar krajem 2018, zbog kojeg mjesecima nije mogao da obavlja svoje predsjedničke dužnosti.

Lokalna televizija Gabon24 izvijestila je o sastanku kasno sinoć između Ondimbe i Abdoua Barryja, šefa Kancelarije UN-a za centralnu Afriku, poslije kog je Barry rekao da je predsjednik “dobrog zdravlja”.

Dugogodišnja porodična vladavina

Ondimbu je svrgnula vojska 30. augusta, čime je Gabon dodat na spisak afričkih zemalja koje su u skorijem periodu prošle kroz državne udare.

Vojni udar u Gabonu izveden je ubrzo pošto je Ondimba proglašen pobjednikom osporavanih izbora, poslije kojih bi se nastavila  55-godišnja vladavina njegove porodice.

On je naslijedio svog oca na vlasti 2009. godine.

U međuvremenu se novoizabrani vojni lider Gabona, general Brice Clotaire Oligui Nguema sastao s regionalnim i lokalnim vlastima i obećao bolju infrastrukturu i mirnu predaju vlasti građanima te centralnoafričke države.

Izvor: Agencije