Tropski ciklon pogodio južni Brazil, broj mrtvih u poplavama porastao na 36

Broj mrtvih u nevremenu praćenom obilnim kišama u južnom Brazilu popeo se na 36, dok tropski ciklon hara čitavom regijom, izlivši rijeke iz korita i poplavivši kuće.

Kiša je prestala padati u utorak, ali vremenska prognoza Climatempo prognozira nove padavine u srijedu i četvrtak prije nego što pljuskovi prestanu do nedjelje (Reuters)

Broj mrtvih u nevremenu praćenom obilnim kišama u južnom Brazilu popeo se na 36, saopštile su lokalne vlasti, dok tropski ciklon hara čitavom regijom, izlivši rijeke iz korita i poplavivši kuće.

Videozapis koji je dobio Reuters pokazuje kako nadošla voda poplavljuje ulice i potapa kuće u gradiću Mucumu, u državi Rio Grande do Sul. Obližnji gradovi kao što su Lajeado i Roca Sales također su ozbiljno pogođeni, prenosi Hina.

Dominguez Fontana, 74-godišnji radnik u pilani koji je izbjegao poplavu Mucuma, rekao je da se ništa nije moglo spasiti. “Kada je voda nadolazila, pobjegao sam na autoput”, objasnio je. “Moraš pobjeći. Ako ostaneš tamo, umrijet ćeš.”

Kiša je prestala padati u utorak, ali vremenska prognoza Climatempo prognozira nove padavine u srijedu i četvrtak prije nego što pljuskovi prestanu do nedjelje. Država je i dalje u pripravnosti zbog poplava.

Učestale poplave i klizišta

Poplave u Rio Grande do Sul samo su najnovije prirodne katastrofe u Brazilu. Više od 50 ljudi poginulo je ove godine u državi Sao Paulo nakon što su veliki pljuskovi izazvali klizišta i poplave.

Grad Petropolis iz kolonijalnog doba u blizini Rio de Janeira i države Bahia pretrpio je sličnu katastrofu, kao i Santa Catarina, država u susjedstvu Rio Grande do Sula.

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je razgovarao s guvernerom Rio Grande do Sul Eduardom Leiteom kako bi ponudio punu podršku savezne vlade.

Lula je poslao dva ministra da nadgledaju napore potrage i spašavanja i rekao je da će potpredsjednik Geraldo Alckmin također biti “u pripravnosti” kako bi otputovao u tu teško pogođenu državu kojoj živi oko 11 miliona ljudi.

Izvor: Agencije