Sudija naredio državi Teksas da s rijeke Rio Grande ukloni barijeru protiv migranata

Deseci jarko narandžastih plutača – bova metarskog prečnika sa sidrima u koritu rijeke stvorile su barijeru dužu od fudbalskog terena na dijelu rijeke gdje migranti često pokušavaju da pređu iz Meksika.

Teksas je postavio i žičanu i čeličnu ogradu na granici, a naoružane službenike ovlastio da hapse migrante zbog optužbi za upad. (AP)

Sudija je naredio državi Teksas da već do 15. septembra ukloni veliku plutajuću barijeru s obale rijeke Rio Grande nakon protesta vlada SAD-a i Meksika zbog najnovije taktike republikanskog guvernera Grega Abbotta da spriječi migrante da pređu granicu, piše AP, prenosi Beta.

Guverner Abbott odlučio je da prkosi administraciji američkog predsjednika Josepha Bidena time što je u julu odbio zahtjev federalnih vlasti SAD-a da ukloni plutajuću barijeru na rijeci i poručio šefu američke države da će se u vezi s tim “vidjeti na sudu” – što se sada i desilo, a istakao da Teksas ima ovlast da štiti svoju granicu.

Država Teksas će vjerovatno uložiti žalbu na odluku američkog okružnog sudije Davida Ezre iz Teksasa. Ta država je u posljednje dvije godine agresivno pomjerala zakonske granice da bi obuzdala priliv migranata, te je ostavila i plutajuću barijeru.

Mjesto drugog najvećeg prelaska migranata

Deseci jarko narandžastih plutača – bova metarskog prečnika sa sidrima u koritu rijeke stvorile su barijeru dužu od fudbalskog terena na dijelu rijeke gdje migranti često pokušavaju da pređu iz Meksika. Teksas je postavio i žičanu i čeličnu ogradu na granici, a naoružane službenike ovlastio da hapse migrante zbog optužbi za upad.

Bove raspoređene u julu donijele su brz pravni izazov američkog Ministarstva pravosuđa koje je optužilo Teksas da bez dozvole postavlja barijeru na međunarodnu granicu. Administracija predsjednika Joea Bidena je takođe rekla da je barijera izazvala humanitarnu i ekološku zabrinutost.

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Eagle Pass gdje su granične patrole zabilježile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000 što je manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Bidenova administracija je saopštila da je ilegalni prelazak granice opao jer su nova imigraciona pravila stupila na snagu u maju nakon što su istekla ograničenja za azil u vezi s pandemijom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada