Specijalni advokat će do kraja mjeseca zatražiti podizanje optužnice protiv Bidenovog sina

Hunter Biden je ranije pristao na dogovor u slučaju koji se odnosi na optužbe za ilegalno posjedovanje oružja, ali je dogovor propao.

Očekuje se da će Bajdenovi advokati do kraja dana predati svoje podneske (AFP)

Specijalni advokat David Weiss namjerava do kraja mjeseca zatražiti podizanje optužnice protiv sina predsjednika Joea Bidena, Huntera Bidena, u vezi s optužbama za ilegalno posjedovanje oružja, saopćilo je u srijedu Ministarstvo pravde.

Hunter Biden je ranije pristao na dogovor koji uključuje priznanje krivice što bi mu omogućilo da izbjegne krivično gonjenje ako bi ispunio određene uslove u periodu od 24 mjeseca. Nakon što je njegov pristanak o priznanju krivice propao, budućnost ovog slučaja postala je neizvjesna.

“Zakon o brzom suđenju zahtijeva da Vlada dobije povrat optužnice od strane velike porote najranije do petka, 29. septembra 2023. godine”, navodi se u sudskom podnesku iz Specijalnog tužilaštva.

Slučaj postao političko pitanje

Očekuje se da će Bajdenovi advokati do kraja dana predati svoje podneske.

Slučaj je postao politički problem jer su republikanci u Kongresu otvorili mogućnost opoziva predsjednika Joea Bidena zbog slučaja njegovog sina.

Ako slučaj dođe do suđenja ono bi se moglo preklopiti s predsjedničkom kampanjom u kojoj se Joe Biden takmiči za drugi mandat na izborima u novembru 2024, vjerovatno protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije