Herzog: Izrael je usred ustavne i socijalne krize

Predsjednik Izraela kaže da se zemlja nalazi usred krize u jeku previranja zbog vladinog plana za reformu pravosuđa.

Isaac Herzog: Moramo riješiti tešku i opasnu krizu između različitih grana vlasti (Reuters)

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je da se zemlja nalazi usred ustavne i socijalne krize, u jeku previranja zbog vladinog plana za reformu pravosuđa.

“Izrael je skoro devet mjeseci usred akutne ustavne i društvene krize, koja je opasno potresla društvo, ekonomiju, a posebno sigurnost”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Herzog je posredovao između vlasti i opozicije u postizanju kompromisa o planiranoj reformi pravosuđa.

“Moramo riješiti tešku i opasnu krizu između različitih grana vlasti i utvrditi zdrav i ispravan odnos snaga između njih. Vrijeme je da pokažemo odgovornost, pogledamo stvarnosti u oči i djelujemo na sve načine kako bismo postigli široki konsenzus”, kazao je izraelski predsjednik.

Politička previranja zbog pravosudnih reformi

Izrael je posljednjih mjeseci bio u političkim previranjima zbog vladinog plana za uvođenje pravosudnih reformi, koje opozicija smatra preuzimanjem vlasti u korist izvršne vlasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistira da bi reforma unaprijedila demokratiju i uspostavila ravnotežu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

U nastojanju da riješe krizu, predstavnici Netanyahuove stranke Likud i Partije nacionalnog jedinstva bivšeg ministra odbrane Bennyja Gantza održali su razgovore iza zatvorenih vrata kako bi postigli kompromis o planiranoj reformi pravosuđa.

Dvije strane su navodno blizu dogovora o 18-mjesečnom zamrzavanju svih zakona koji se odnose na reviziju pravosuđa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada