Delegacija Kongresa SAD-a u Hagu zbog optužbi protiv Putina

Kongresmeni će s glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda razgovarati o optužbama za ratne zločine u Ukrajini protiv ruskog predsjednika.

Sud u Hagu je u martu izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotine djece iz Ukrajine (Reuters)

Delegacija američkog Kongresa na visokom nivou sastat će se u četvrtak s glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda (ICJ) u Hagu i razgovarati o optužbama za ratne zločine protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je predsjedavajući delegacije Michael McCaul.

McCaul, republikanac koji također obavlja funkciju predsjedavajućeg Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma Kongresa, razgovarat će u četvrtak s glavnim tužiocem ICJ-a Karimom Khanom, što je najnoviji znak poboljšanja veza između Washingtona i najvišeg svjetskog suda za ratne zločine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

ICJ je u martu izdao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotine djece iz Ukrajine, što je iz Kremlja demantirano.

McCaul je rekao da je ”30.000 djece oduzeto porodicama i indoktrinirano u Rusiji”.

Prikupljanje dokaza i obavještajnih podataka

Washington je razmatrao kako može ”pomoći Hagu da prikupi više dokaza i obavještajnih podataka za dokaze u slučaju protiv Putina”, kazao je McCaul.

U julu je američki predsjednik Joe Biden zatražio od svoje administracije da počne s ICJ-om dijeliti navodne dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Washington je uveo sankcije najvišim zvaničnicima ICJ-a pod administracijom Donalda Trumpa, a zatim ih ukinuo pod sadašnjim predsjednikom Bidenom.

Na pitanje da li za slučaj genocida postoji dovoljno dokaza protiv Rusije, koja tvrdi da vodi odbrambeni rat protiv Zapada u Ukrajini, članovi delegacije uporedili su situaciju s nacističkom okupacijom Evrope tokom Drugog svjetskog rata.

”Kada pokušate izbrisati kulturu, narod i religiju, to je definicija genocida”, rekao je McCaul.

Izvor: Agencije