Australija kaže da su katarski pregledi žena ‘do gole kože’ faktor u blokiranju letova

Ministrica transporta Catherine King kaže da su ‘invazivni’ ginekološki pregledi faktor u odbijanju ponude Qatar Airwaysa.

King je u junu službeno odbila ponudu Qatar Airwaysa da doda letove za Sydney, Melbourne i Brisbane (Reuters)

Australska vlada navela je katarski pretres ‘do gole kože’ pet Australki u Dohi kao “kontekst” iza odluke o blokiranju dodatnih letova Qatar Airwaysa.

Ministrica transporta Catherine King izjavila je u četvrtak da su “invazivni” ginekološki pregledi obavljeni na međunarodnom aerodromu u Dohi 2020. utjecali na njenu odluku da odbije ponudu katarske aviokompanije da udvostruči svoje australske letove.

Katarske vlasti provele su preglede putnica u sklopu istrage o tome gdje se nalazi majka novorođenčeta otkrivenog u toaletu aerodroma.

“Sigurno, za kontekst, ovo je jedina aviokompanija kojoj se tako nešto dogodilo”, rekla je King tokom konferencije za novinare u Canberri.

“I tako da ne mogu reći, znate, nisam toga bila svjesna, ali, svakako, to nije bio jedini faktor.”

“Nije postojao samo jedan faktor koji je utjecao na ovu odluku”, dodala je King.

King je rekla da su iskustva žena bila “iskreno govoreći, ništa što bismo očekivali da će iko, a pogotovo ne Australci koji putuju međunarodnom aviokompanijom, doživjeti”.

U junu su advokati žena poslali King pismo u kojem je Qatar Airways opisan kao “nepodoban za prevoz putnika širom svijeta, a kamoli do glavnih australskih aerodroma”.

Pet žena tužilo je Qatar Airways i državnu Upravu za civilnu avijaciju Katara zbog incidenta.

King je u junu službeno odbila ponudu Qatar Airwaysa da doda letove za Sydney, Melbourne i Brisbane, navodeći kao razlog svoje uvjerenje da taj prijedlog nije u nacionalnom interesu Australije.

Udar kritka

Australska laburistička vlada lijevog centra bila je na udaru kritika zbog blokiranja prijedloga Qatar Airwaysa, a kritičari optužuju Canberru da štiti profit nacionalnog prevoznika Qantasa nauštrb potrošača.

Troškovi letova između Australije i Evrope višestruko su porasli od pandemije COVID-19, a cijene nekih karata su se udvostručile u odnosu na uobičajene, dok istaknute osobe iz turističke industrije tvrde da bi veća konkurencija mogla pomoći u snižavanju cijena karata.

Qantas, koji je priznao da je lobirao protiv ponude Qatar Airwaysa, također se suočio s kritikama zbog niza nedavnih kontroverzi, uključujući optužbe da je prodao gotovo 8.000 karata za letove za koje je znao da su već otkazani.

U utorak je izvršni direktor Qantasa Alan Joyce otišao u penziju dva mjeseca ranije nego što je planirano, istovremeno priznajući sve veće kritike na račun aviokompanije.

Ambasada Katara u Canberri nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Nakon incidenta 2020, zamjenik premijera Katara i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izrazio je svoje “najdublje saosjećanje sa ženama koje su pogođene potragom na aerodromu” i ponovio izvinjenje zaljevske države.

“Incident se smatra kršenjem katarskih zakona i vrijednosti”, rekao je tada, dodajući da su umiješani dužnosnici upućeni javnom tužitelju.

Izvor: Al Jazeera i agencije