Vođa ekstremne desnice osuđen na 22 godine zatvora zbog napada na Capitol

Tužitelj je tražio oštriju kaznu za Tarria od one koju su dobili ostali, dok su njegovi advokati tvrdili da on nije učestvovao u napadima jer toga dana nije bio u Washingtonu.

Sudija je procijenio da je Enrique Tarrio bio glavni pokretač urote i napada na Capitol (Getty Images)

Bivši vođa američke grupe ekstremne desnice Proud Boys Enrique Tarrio osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Capitol, prenosi Hina.

Prošle su sedmice četvorica pripadnika Proud Boysa, koji su u maju proglašeni krivima kao i Enrique Tarrio, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Dosad najtežu kaznu za napad, 18 godina, dobio je Stewart Rhodes, osnivač ekstremno desne grupe Oath Keepers.

Dvjestotinjak pripadnika Proud Boysa napalo je 6. januara 2021. godine Capitol, sjedište američkoga Kongresa, kako bi pokušali spriječiti potvrdu izborne pobjede demokrate Joea Bidena nad tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Taj je dan, rekao je sudija Timothy Kelly, “izbrisao našu tradiciju mirnog prenosa vlasti”.

Kajanje nije pomoglo

Za razliku od ostale četvorice, Tarrio, za kojega je tužiteljstvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Washingtonu, ali sudija je procijenio da je “Tarrio bio glavni pokretač urote”.

Na sudiju, kako se čini, nije djelovalo kajanje optuženoga, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. januara 2021. ocijenio “strašnim danom” te zatražio “milost”, kao što su prije njega učinile njegova sestra, zaručnica i majka.

Tužitelj Conor Mulroe tražio je oštriju kaznu za Tarria od one koju su dobili ostali, dok su njegovi advokati tvrdili da njihov klijent nije učestvovao u napadima jer toga dana nije bio u Washingtonu. Sudija je, međutim, ocijenio da se zahvaljujući tome mogao “ograditi” od napada na Capitol.

“Tarrijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih djela jer je on bio više general nego običan vojnik”, utvrdilo je tužiteljstvo.

Nakon napada na Capitol u januaru 2021. godine uhapšeno je i optuženo više od 1.100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

Izvor: Agencije