Suđenje Trumpu u Georgiji trajat će četiri mjeseca sa više od 150 svjedoka

Suđenje Trumpu je zakazano za 4. mart 2024. godine, usred stranačkih predizbora.

Pripremno ročište zakazano je po zahtjevu za razdvajanje postupaka dvojici od 18 saoptuženih sa Trumpom (AP)

Specijalni tužilac u postupku koji se u američkoj saveznoj državi Georgiji vodi protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog subverzije predsjedničkih izbora 2020. godine, procijenio je na pripremnom ročištu da će suđenje vjerovatno trajati četiri mjeseca i da će biti pozvano više od 150 svjedoka.

Suđenje Trumpu je zakazano za 4. mart 2024. godine, usred stranačkih predizbora na kojima se bira ko će predstavljati Republikansku stranku SAD na izborima za predsjednika države u novembru te godine.

Trump se nominovao za republikanskog kandidata i vodi u ispitivanjima javnog mnjenja, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ročište prenošeno uživo

Pripremno ročište pred sudijom Višeg suda okruga Scottom McAfeejem prenošeno je uživo putem televizije i putem YouTube kanala tog sudije, što je potpuno drugačija praksa u odnosu na tri odvojena krivična postupka koji se vode protiv Trumpa pred drugim sudovima u SAD-u gdje nije bilo dozvoljeno ni unošenje kamera na ročišta.

Specijalni tužilac Nathan Wade procijenio je da će suđenje trajati četiri mjeseca, što ne uključuje proces izbora članova porote.

Pripremno ročište zakazano je po zahtjevu za razdvajanje postupaka dvojici od 18 saoptuženih sa Trumpom.

Za sada se ne zna kakva će biti odluka sudije.

Izvor: Agencije