Rusija: Turska načelno pristala upravljati milionom tona žita za Afriku

Moskva namjerava poslati žito u Afriku po sniženoj cijeni uz finansijsku pomoć Katara.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rukuje se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom konferencije za novinare u Sočiju, Rusija, 4. septembra 2023. (Reuters)

Rusija je u srijedu saopćila da je Turska načelno pristala pomoći u isporukama žita koje Moskva namjerava poslati u Afriku po sniženoj cijeni uz finansijsku pomoć Katara.

Moskva je takav dogovor predložila pošto se u julu jednostrano povukla iz godinu dana starog sporazuma koji je Ukrajini omogućavao da sigurno izvozi žito iz svojih crnomorskih luka kako bi se obuzdao rast cijena hrane u svijetu, pogoršan ruskom invazijom, piše Reuters a prenosi Hina.

Rusija nastoji pridobiti afričke zemlje, od kojih su se neke suočile s nestašicama hrane, tako da im ponudi žito besplatno ili po sniženim cijenama iako je riječ o znatno manjim količinama od onih koje je Ukrajina izvozila.

“Svi dogovori načelno su postignuti. Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti ući u radne ugovore sa svim stranama kako bismo razradili sve tehničke aspekte plana za takve pošiljke”, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksander Gruško novinarima, prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax.

Hrana kao oružje

Turska bi prema dogovoru nadalje trebala upravljati izvozom ruskog žita, no pojedinosti njene uloge u isporukama nisu jasne.

Moskva tvrdi da se povukla iz sporazuma jer zapad nije uklonio prepreke za izvoz njenog žita i gnojiva, a koje su nastale zbog sankcija kojima zapad kažnjava Rusiju za agresiju na Ukrajinu.

Usto Rusija se žalila da je premalo žita u sklopu crnomorskog sporazuma stiglo do najsiromašnijih zemalja.

Rusija je, otkako se povukla iz sporazuma, u više navrata napala ukrajinske riječne i pomorske luke te zalihe žita, zbog čega su je Ukrajina i zapad optužili da se hranom koristi kao oružjem u ratu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada