Poljska naručila novi paket oružja za gotovo 24 milijarde dolara

Posljednjih godina, zemlja je potpisala ugovore s Južnom Korejom i SAD-om o kupovini stotina tenkova i višecijevnih raketnih bacača, s ciljem formiranja jedne od najjačih armija u Evropi.

Poljska je naručila oružje u vrijednosti od skoro 24 milijarde dolara kako bi povećala sigurnost u jeku regionalnih tenzija nakon rusko-ukrajinskog rata (Reuters)

Poljska je naručila oružje u vrijednosti od skoro 24 milijarde dolara kako bi povećala sigurnost u jeku regionalnih tenzija nakon ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu Varšava otvoreno podržava Kijev, dok njen susjed Bjelorusija staje na stranu Moskve, prenosi Anadolija.

Varšava je naručila ogroman novi paket naoružanja vrijedan 100 milijardi zlota (otprilike 23,8 milijardi dolara), izvještavaju lokalni mediji.

Paket je potpisao ministar odbrane Mariusz Blaszczak na 31. međunarodnoj izložbi odbrambene industrije u južnom gradu Kielceu i uključuje sisteme protivzračne odbrane, protivbrodske raketne sisteme i dronove, javila je državna novinska agencija PAP.

Dodaje se da će biti kupljeno 48 novih baterija Patriota američkog sistema protiivzračne odbrane srednjeg dometa, komponente za sistem protivzračne odbrane kratkog dometa Narew, oprema za dvije nove mornaričke raketne jedinice i oko 1.700 dronova za posmatranje FlyEye poljske proizvodnje.

Blaszczak je tokom ceremonije potpisivanja naglasio da zemlja sistematski i uspješno gradi višeslojni sistem protivzračne i protivraketne odbrane.

Sigurnost Poljske i svih njenih stanovnika

Komentarišući paket, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će nova naručena vojna oprema pomoći “da se osigura sigurnost Poljske i svih njenih stanovnika, kao i naših susjeda i cijelog istočnog krila NATO saveza”.

“Poljski najsavremeniji sistem protivzračne odbrane bit će najnapredniji u Evropi”, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države su 22. augusta odobrile prodaju 96 helikoptera AH-64E Apache i prateće opreme Poljskoj za procijenjenih 12 milijardi dolara.

Sedmicu prije odobrenja SAD-a, Varšava je potpisala tri ugovora o kupovini stotina oklopnih vozila za svoje kopnene snage.

Posljednjih godina, zemlja je potpisala ugovore s Južnom Korejom i SAD-om o kupovini stotina tenkova i višecijevnih raketnih bacača, s ciljem formiranja jedne od najjačih armija u Evropi.

Izvor: Agencije