Mijanmar odbacuje izjavu ASEAN-a u kojoj se nasilje osuđuje kao ‘jednostrano’

Lideri jugoistočne Azije oštro su osudili nasilje u Mijanmaru i pozvali na deeskalaciju i zaustavljanje ciljanih napada na civile, kuće i javne objekte.

Mijanmar je također član ASEAN-a, ali mu je zabranjeno učešće na događajima visokog profila zbog neuspjeha da implementira konsenzus u pet tačaka (Reuters)

Lideri jugoistočne Azije “snažno su osudili” nastavak nasilja u Mijanmaru, direktno okrivljujući za krvoproliće generale koji su preuzeli vlast u puču u februaru 2021.

Desetočlani Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) sastaje se u Džakarti nakon što generali nisu uspjeli provesti takozvani konsenzus od pet tačaka za okončanje krize, o čemu su se dogovorili s ASEAN-om nekoliko mjeseci nakon preuzimanja vlasti.

Nasilje se samo pogoršalo u mjesecima nakon toga, a vojska je optužena za ratne zločine zbog svojih napada na civile.

‘Oštra osuda nasilja u Mijanmaru’

Lideri “posebno pozivaju Oružane snage Mijanmara i sve povezane strane u Mijanmaru da deeskaliraju nasilje i zaustave ciljane napade na civile, kuće i javne objekte, kao što su škole, bolnice, pijace”, navode čelnici u saopštenju kojeg su vidjele novinske agencije.

“Oštro smo osudili nastavak nasilja u Mijanmaru.”

Mijanmar je također član ASEAN-a, ali mu je zabranjeno učešće na događajima visokog profila zbog neuspjeha da implementira konsenzus u pet tačaka.

U saopštenju objavljenom u državnim novinama Global New Light of Myanmar, ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je izjavu ASEAN-a porukom: “Stavovi nisu objektivni, a odluke su pristrasne i jednostrane.”

Neće predsjedati 2026.

Napominjući da njeni lideri nisu bili u Džakarti, u saopštenju se navodi da, iako je Mijanmar konsultovan o nacrtu, njegovo “gledište i poruke” nisu uzeti u obzir.

Mijanmar je trebao 2026. godine predsjedavati grupom od 10 članova, ali regionalni lideri su se ranije složili da će Filipini umjesto toga preuzeti tu ulogu.

Predsjedavajući se obično rotira svake godine na osnovu abecednog reda engleskih imena država članica.

Mijanmar, koji se pridružio ASEAN-u pod prethodnom vojnom vladom 1997. godine, predsjedavao je organizacijom 2014. pod prvim civilnim šefom države u zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada