Kishida: Japan će ojačati pomorske i druge veze s jugoistočnom Azijom

Japan će jačati potporu i saradnju sa zemljama jugoistočne Azije u šest područja, uključujući prometnu infrastrukturu i pomorske patrole, rekao je japanski premijer.

"Razvit ćemo niz inicijativa za saradnju na političkom, sigurnosnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom polju", rekao je Kishida (AP)

Japan će jačati podršku i saradnju sa zemljama jugoistočne Azije u šest područja, uključujući prometnu infrastrukturu i pomorske patrole, rekao je japanski premijer Fumio Kishida, prenosi Hina.

Kishida je to rekao u govoru na Indopacifičkom forumu ASEAN-a u Jakarti, gdje se ove sedmice održava samit deset članica Saveza zemalja jugoistočne Azije.

“Razvit ćemo niz inicijativa za saradnju na političkom, sigurnosnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom polju”, rekao je Kishida.

Japan će ponuditi uvježbavanje 5.000 osoba tokom sljedeće tri godine u šest područja, među kojima su i saradnja u kibernetičkom prostoru, rekao je Kishida.

Projekti prometne infrastrukture

Projekti prometne infrastrukture uključuju izgradnju luka, cesta, željeznica i aerodroma.

Japan će pomoći i u jačanju provedbe pomorskih zakona uvježbavajući osoblje obalne straže i pomorske policije, kao i osigurati patrolne čamce, rekao je Kishida.

Dodao je da će Japan, nakon pandemije korona virusa i ruske invazije na Ukrajinu, pojačati opskrbne lance unutar regije kako bi osigurao stabilnu distribuciju robe i sigurnost hrane.

Tokio bi trebao biti domaćin sljedećeg sastanka ASEAN-a u decembru, kada će se obilježiti 50 godina tih veza.

Izvor: Agencije