Dvoje ljudi uhapšeno u Kini zbog probijanja rupe u Kineskom zidu

Osumnjičenici su proširili rupu u kultnom Kineskom zidu kako bi skratili vrijeme putovanja do radnog mjesta u pokrajini Shanxi.

Zemljani put nastao kroz oštećeni dio zida (Reuters)

Dvije osobe uhapšene su u Kini nakon što su bagerom proširili rupu u Kineskom zidu u sjevernoj pokrajini Shanxi.

Ured za kulturne relikvije Shanxi, u objavi na društvenim mrežama početkom ove sedmice, rekao je da su osumnjičenici, muškarac i žena, nepopravljivo oštetili kultnu strukturu u državi Youyu.

Policija u Shanxiju upozorena je na incident 24. augusta i pratila je tragove mašina korištenih za kopanje dijela zida kako bi pronašla osumnjičene, objavile su novine China Daily.

Par, koji je radio na obližnjem građevinskom projektu, priznao je da su koristili bager kako bi napravili prečicu u zidu u pokušaju da skrate vrijeme putovanja do njihovog gradilišta, pišu novine.

Uništavanje kulturne baštine

Izgradnja Velikog zida, koji je podijeljen na dijelove koji se ukupno protežu hiljadama kilometara, počela je u trećem stoljeću prije Krista i nastavila se stoljećima. Ostaci građevine, koju su izgradili kineski carevi kako bi odvratili strane osvajače, dio su svjetske baštine UNESCO-a.

Dio Velikog zida koji je pogođen, oko šest sati vožnje zapadno od Pekinga, datira iz kineske dinastije Ming, koja je vladala od 14. do 17. stoljeća.

Državna televizija CCTV objavila je da su osumnjičenici prouzrokovali “nepopravljivu štetu” na zidu iz doba Minga, koji je opisan kao “relativno netaknut” dio od značajne istraživačke vrijednosti.

Slike na CCTV-u pokazale su posljedice oštećenja, gdje je prašnjava cesta usječena kroz dugačak, uzdignuti dio tla koji je izgledao kao ostatak drevne barijere.

China Daily je naveo da su osumnjičeni “optuženi za uništavanje kulturne baštine”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada