Apel BUCN-a balkanskim državama: Osudite ruske izbore na okupiranim teritorijama

Iz Balkansko-ukrajinske mreže ističu kako na “privremeno okupiranim ukrajinskim regijama” Donjeck, Zaporožje, Luganjsk i Herson Ruska Federacija planira održati “lokalne izbore” 10. septembra.

U pojedinim dijelovima okupiranih teritorija Ukrajine već se glasalo (Reuters)

Balkansko-ukrajinska mreža (BUCN) apelira na čelnike država Zapadnog Balkana da osude održavanje takozvanih “lokalnih izbora” na privremeno okupiranim područjima Ukrajine koja su pod kontrolom Rusije, navodi se u saopćenju ove organizacije.

Oni ističu kako na “privremeno okupiranim ukrajinskim regijama” Donjeck, Zaporožje, Luganjsk i Herson Ruska Federacija planira održati “lokalne izbore” 10. septembra.

U saopćenju BUCN-a se navodi kako je Služba sigurnosti Ukrajine potvrdila “da su okupatori prošle sedmice započeli pripreme za prijevremene ‘izbore’ u nekim naseljima ovih teritorija, zaobilazeći legalne glasačke procedure”.

“Oni nose glasačke kutije i obilaze stanove, zaustavljaju ljude na ulici, na javnim mjestima”, dodaju.

“Ruske okupacijske snage prisiljavaju građane Ukrajine, koji žive na privremeno okupiranim teritorijama, da učestvuju u izborima koristeći ucjene, zastrašivanje, prisilno izdavanje pasoša i zamjenu ukrajinskih identifikacijskih dokumenata ruskim kopijama.”

Prisilna zamjena dokumenata

Ukazuju kako ruske vlasti pozivaju strane posmatrače sa područja Balkana da budu dio “lokalnih izbora” na privremeno okupiranim teritorijama, “što se smatra nezakonitim, jer s tim činom postaju saučesnici u zločinima agresora”, navode.

“Izbori na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine krše Povelju UN-a, kao i suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Stoga se nijedno izabrano tijelo Ruske Federacije (na ovim teritorijama) ne može smatrati legitimnim. Balkansko-ukrajinska mreža BUCN apelira na čelnike balkanskih država da osude postupke zemlje agresora, učestvuju u  uvođenju međunarodnih sankcija i doprinesu kaznenoj odgovornosti Ruske Federacije za počinjene zločine” navodi se u saopćenju..

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada