U Kanadi počinje suđenje muškarcu koji je ubio muslimansku porodicu

Vlasti tvrde da je Nathaniel Veltman namjerno ciljao muslimane u smrtonosnom napadu potaknutom mržnjom u Ontariju 2021.

Vlasti su rekle da je porodica bila na meti zbog islamske vjere (Reuters)

Članovi muslimanske zajednice i zagovornici ljudskih prava širom Kanade pozivaju na pravdu tokom početka suđenja muškarcu optuženom za namjerno gaženje muslimanske porodice u pokrajini Ontario 2021. godine.

Izbor porote počinje u utorak, na suđenju Nathanielu Veltmanu, koji se suočava sa četiri tačke optužnice za ubistvo prvog stepena i jednom tačkom za pokušaj ubistva za napad 6. juna 2021. u Londonu, gradu oko 200 kilometara zapadno od Toronta.

Salman Afzaal (46), njegova supruga Madiha (44), njihova 15-godišnja kći Yumna i Salmanova majka Talat (74), ubijeni su nakon što ih je udario kamionet dok su bili u šetnji. Devetogodišnji sin para teško je ozlijeđen.

‘Pravda treba biti zadovoljena’

Vlasti su u to vrijeme rekle da je porodica bila “na meti zbog islamske vjere” i Veltman je optužen za “teroristička” djela.

“Pažljivo ćemo pratiti ovo suđenje”, objavilo je Nacionalno vijeća kanadskih muslimana u ponedjeljak poslijepodne.

“Pravda treba biti zadovoljena”, rekao je rođak Shaukat Rizvi za novine Toronto Star prije pravnog postupka, koji se vodi na Vrhovnom sudu pravde u gradu Windsoru.

“Imamo povjerenja u kanadski pravosudni sistem”, dodao je Rizvi.

Ubistva su obnovila traumu članova muslimanske zajednice širom Kanade, od kojih se mnogi još živo sjećaju smrtonosnog napada na džamiju u Quebec Cityju 2017. i smrtonosnog ubadanja nožem u drugoj džamiji u Torontu 2020. godine.

Ubistva su obnovila traumu članova muslimanske zajednice širom Kanade (Reuters)

To je također potaknulo vladu premijera Justina Trudeaua da održi nacionalni samit o islamofobiji, a u januaru ove godine Kanada je imenovala svoju prvu posebnu predstavnicu koja će se pozabaviti tim pitanjem.

Predstavnica Amira Elghawaby rekla je da će utorak biti “težak za rodbinu porodice Afzasal i njihovog preživjelog sina”, kao i za članove muslimanskih zajednica u Londonu i širom Kanade.

“Nećemo zaboraviti: Talat, Madiha, Yumnah, Salman”, napisala je Elghawaby na društvenim mrežama.

U junu je vlada Ontarija objavila da ulaže oko 372.000 američkih dolara (500.000 kanadskih dolara) kako bi pomogla Londonu u razvoju javne obrazovne kampanje protiv mržnje.

‘Podsticanje prihvatanja’ u gradu

Gradonačelnik Londona Josh Morgan rekao je u to vrijeme da će investicija pomoći “podsticanje prihvatanja” u gradu.

“Ne samo da moramo govoriti protiv mržnje, moramo također preduzeti i odlučnu i opipljivu akciju – a to je upravo ono što nam ovo finansiranje omogućuje”, rekao je Morgan.

Očekuje se da će suđenje Veltmanu trajati 12 sedmica, prenose kanadski mediji.

Veltmanov advokat Christopher Hicks rekao je 2021. da njegov klijent ima “presumpciju nevinosti”.

“Svaka osoba, uključujući Nathaniela Veltmana, ima pretpostavku nevinosti. To je jako važno”, kazao je tada Hicks.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada