Trumpov šef kabineta se izjasnio da nije kriv u slučaju Georgija

Tokom svjedočenja na saveznom sudu u Atlanti Mark Meadows je rekao da je samo radio svoj posao kada je pomogao Trumpu da ospori izborni poraz 2020. godine.

Mark Meadows na policijskoj fotografiji 24. augusta 2023. (Reuters)

Šef kabineta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izjasnio se da nije kriv za optužbe u državi Georgiji, gdje su bivši predsjednik i 18 saveznika optuženi da su pokušali osporiti rezultate izbora 2020.

Mark Meadows se u utorak također pridružio Trumpu i drugim suoptuženicima u preskakanju sudskih ročišta koja su bila zakazana za ovu sedmicu na Višem sudu okruga Fulton u Atlanti.

Taj potez omogućava Trumpu i suoptuženicima da izbjegnu saslušanja u srijedu koja bi vjerovatno privukla gomilu novinara, kao i pristalice i protivnike bivšeg američkog predsjednika.

Trump, koji je i dalje predsjednički favorit Republikanske stranke za izbore 2024, i 18 njegovih saradnika optuženi su za pokušaj preokretanja izbornog poraza bivšeg predsjednika 2020. i onemogućavanje preuzimanja vlasti njegovom demokratskom rivalu, Joeu Bidenu.

Više optužnica protiv Trumpa

Trump je početkom augusta u državi Georgiji optužen za njegove napore da poništi rezultate izbora 2020. godine, a u junu je optužen u američkoj državi Floridi zbog navoda da je pogrešno rukovao tajnim vladinim dokumentima.

U državi New York je optužen zbog izmjena poslovne dokumentacije kako bi prikrio tajnu uplatu filmskoj zvijezdi za odrasle uoči izbora 2016. godine.

Trump se izjasnio da nije kriv i negirao je bilo kakve prekršaje u svim slučajevima, rekavši da se radi o pokušaju diskreditiranja njegove kampanju za predsjednički reizbor.

Tužioci u Georgiji odredili su saslušanje za Trumpa i njegove suoptuženike – među kojima su pomoćnici, advokati i politički saveznici – za 6. septembar, ali je bivši predsjednik odustao od saslušanja.

CNN je u utorak popodne izvijestio da se svih 19 osoba optuženih u ovom slučaju izjasnilo da nisu krivi prije zakazanih suđenja.

Tramp se predao prošlog mjeseca u okrugu Fulton u Atlanti ali je pušten uz kauciju od 200.000 dolara. Postao je prvi bivši predsjednik u historiji SAD-a kome je snimljena fotografija tokom kratkog hapšenja.

Tužioci su pokrenuli istragu o bivšem predsjedniku nakon što je javno objavljen telefonski razgovor između Trumpa i najvišeg izbornog zvaničnika Georgije 2. januara 2021.

Tokom razgovora, Trump je zatražio od državnog sekretara Georgije Brada Raffenspergera da “pronađe 11.780 glasova” kako bi rezultate izbora preokrenuo u svoju korist nakon što je izgubio od Bidena.

Tokom svjedočenja na saveznom sudu u Atlanti 28. augusta, Trumpov šef kabineta Meadows je rekao da je samo radio svoj posao kada je pomogao Trumpu da ospori svoj izborni poraz 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada