Saudijska Arabija će investirati u Pakistan do 25 milijardi dolara

Dugogodišnji saveznik Rijada suočen je s krizom platnog bilansa i potrebne su mu milijarde dolara za finansiranje trgovinskog deficita i otplatu međunarodnih dugova.

Saudijska Arabija će investirati u rudarstvo, poljoprivredu i informacione tehnologije Pakistana (Reuters)

Saudijska Arabija će uložiti do 25 milijardi dolara u Pakistan u narednih dvije do pet godina u različitim sektorima, izjavio je pakistanski premijer Anwar ul haq Kakar, navodeći da će njegova vlada oživjeti i zaustavljeni proces privatizacije.

Novinarima je rekao da će Saudijska Arabija investirati u rudarstvo, poljoprivredu i informacione tehnologije, u sklopu nastojanja da se povećaju direktne strane investicije u Pakistanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukoliko se potvrde, niz projekata vrijednih 25 milijardi dolara bit će najveće investicije Saudijske Arabije u Pakistanu.

Pakistan suočen s krizom

Dugogodišnji saveznik Rijada, Pakistan je suočen s krizom platnog bilansa i potrebne su mu milijarde dolara za finansiranje trgovinskog deficita i otplatu međunarodnih dugova u tekućoj finansijskoj godini.

Kakar nije precizirao u koje je projekte Rijad tražio da investira, ali je prošlog mjeseca Barrick Gold Corp (ABX.TO) saopćio da je otvoren za uvođenje fonda Saudijske Arabije kao jednog od partnera u pakistanskom rudniku zlata i bakra Reko Diq.

Izvor: Agencije