Pakistan: Oružje zaostalo od SAD-a u Afganistanu došlo u ruke pakistanskih talibana

Oprema, koja uključuje širok spektar vojnih sredstava sada se ‘javlja kao novi izazov’ za Islamabad, jer je unaprijedila borbenu sposobnost pakistanskih talibana, rekao je Anwar ul Haq Kakar.

Borci pakistanskih talibana sada gađaju pakistanske trupe iz daljine, dok su ranije njihovo jedino oružje bile jurišne puške AK-47, rekao je jedan od zvaničnika (Reuters)

Vršilac dužnosti premijera Pakistana Anwaar-ul-Haq Kakar izjavio je da je američka vojna oprema, koju su Sjedinjene Američke Države ostavile u Afganistanu prilikom povlačenja iz te zemlje, pala u ruke paravojnih formacija i da je na kraju stigla do pakistanskih talibana, piše AP, prenosi Beta.

Oprema, koja uključuje širok spektar vojnih sredstava, od naočala za noćno osmatranje do vatrenog oružja, sada se “javlja kao novi izazov” za Islamabad, jer je unaprijedila borbenu sposobnost pakistanskih talibana, rekao je Kakar.

Pakistanski talibani, poznati kao Tehrik-e-Taliban Pakistan ili TTP, posljednjih mjeseci su pojačali napade na sigurnosne snage Pakistana.

Oni su zasebna oružana grupa i ali saveznik afganistanskih talibana.

Talibani su osvojili cijeli Afganistan sredinom augusta 2021. godine dok su američke i NATO trupe bile u posljednjim sedmicama haotičnog povlačenja iz te zemlje poslije 20 godina oružanih borbi sa grupom.

Moderna vojna oprema u rukama talibana

U najezdi talibana, urušila se afganistanska vojska, iako su je Sjedinjene Američke Države opremale i naoružavale.

Nema definitivnih informacija o tome koliko je američke opreme ostavljeno – ali talibani su zaplijenili od afganistanskih snaga oružje, municiju, helikoptere i drugu modernu vojnu opremu američke proizvodnje.

Iako niko ne zna tačnu vrijednost te opreme, zvaničnici američke odbrane su potvrdili da je značajna.

U razgovoru sa odabranom grupom novinara u svojoj kancelariji u Islamabadu, Kakar nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali njegove navode ili direktno povezali afganistanske i pakistanske talibane.

Prema njegovim riječima, postoji potreba da se usvoji “koordinisani pristup” u rješavanju izazova koji predstavlja američka vojna oprema.

Kakar takođe nije kritikovao afganistanske talibane. Islamabad pokušava da bude posrednik između međunarodne zajednice i novih vladara u Kabulu, koji su izopšteni zbog oštrih mjera protiv žena i djevojčica, po ugledu na prvu vladavinu talibana, okončanu 2001. godine.

Pakistanski talibani gađaju iz daljine

Međutim, dva anonimna sigurnosna zvaničnika u Islamabadu izjavila su za AP da je TTP ili kupio opremu od afganistanskih talibana, ili ju je dobio od svojih saveznika.

Pakistanski talibani takođe mjesecima tvrde da, između ostalog, posjeduju oružje sa laserskim i termalnim nišanskim sistemima.

TTP borci sada gađaju pakistanske trupe iz daljine, dok su ranije njihovo jedino oružje bile jurišne puške AK-47, rekao je jedan od zvaničnika, bez detaljnijeg objašnjenja.

Kakar (52) je prošlog mjeseca položio zakletvu kao najmlađi premijer Pakistana na čelu prelazne vlade.

On je odbacio bilo kakve razgovore između vlade i TTP otkako je grupa jednostrano prekinula primirje prošlog novembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada